Изложба “Art & Facts” од вечерас у Каменој кући тврђаве Кастел: Нови поглед на артефакте

Миланка Митрић
Изложба “Art & Facts” од вечерас у Каменој кући тврђаве Кастел: Нови поглед на артефакте

БАЊАЛУКА – Избор најбољих радова неколико умјетника обједињен изложбом “Art & Facts” јавности ће бити представљен вечерас у Каменој кући на тврђави Кастел.

Поставка настала као ауторски пројекат назван “'80 и '90 данас” Удружења за унапређење и развој визуелне и ликовне уметности Арт-зум из Београда биће отворена вечерас у 19 часова.

Бањалучка публика ће имати прилику да ужива у радовима Александра Рафајловића, Анице Вучетић, Дарије Качић, Добривоја Крговића, Драгане Илић, Драгослава Крнајског, Душана Петровића, Ђорђија Црнчевића, Игора Антића, Марије Драгојловић, Милете Продановића, Милице и Владимира Перића, Нине Тодоровић, Перице Донкова, Слободана Којића, Слободанке Ступар, Срђана Апостоловића, Владимира Ристивојевића и Здравка Јоксимовића.

- Пројекат “'80 и '90 данас” радове ових врсних савремених уметника представља у оквиру разноврсних концепата, како би се њихове уметничке праксе могле сагледати из различитих углова, појасниле и приближиле публици. Концепт изложбе “Art & Facts” којом се представљамо бањалучкој публици је архивирање артефаката као део процеса стварања уметничког дела - забиљежила је о изложби историчарка Ивона Фрегл.

Како она наводи, ова изложба указује на проблематику традиционалног значења појма “артефакт” у данашњем времену, као и на разлоге потребе за редефиницијом појма.

- Указује се на сличности и разлике између архивске уметности и архивирања артефаката као дела процеса стварања уметничког рада. Постављају се питања: Шта све може бити артефакт и које све врсте артефаката постоје? У којим фазама израде уметничког дела се могу наћи архивирани артефакти? Зашто је уметник посегнуо управо за одређеним артефактом и инкорпорирао га у свој рад? Да ли контекст посматрача утиче на његово тумачење артефакта? Наш циљ је да предочимо широј публици још један “алат”, тј. нов начин ишчитавања уметничког дела, који ће јој помоћи и при сагледавању других изложби - наводи она и додаје да је намјера да тако и студентима ликовних академија дају инспирацију за нове идеје и укажу на начине укључивања артефаката у радове.

Фреглова напомиње да сврха изложбе није успостављање објективног угла посматрања, јер он не постоји.

- Циљ је да допустимо и подстакнемо експериментисање и истраживање нових могућности у оквиру перцепције уметничког дела – објаснила је она.

Изложба ће посјетиоцима бити доступна до 8. априла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана