Изложба Архива РС у Скопљу: Свједочанства о младима жељним слободе

Мирна Пијетловић
Изложба Архива РС у Скопљу: Свједочанства о младима жељним слободе

Скопље - У Музеју Македоније у Скопљу јуче је отворена изложба архивских докумената "Млада Босна и Сарајевски атентат", коју је припремио Архив Републике Српске поводом обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата.

Изложбу је отворио амбасадор БиХ у Македонији Здравко Беговић уз присуство директора Архива РС Душана Поповића и архивског савјетника и помоћника директора Бојана Стојнића, који је аутор изложбе и двојезничног илустрованог каталога.

На 38 паноа представљено је 249 експоната подијељених у пет хронолошко-тематских цјелина - Млада Босна, Завереници и извршиоци Сарајевског атентата, Сарајевски атентат, Јулска криза 1914. и Страдања Срба у БиХ.

Изложба у Скопљу плод је сарадње Државног архива Македоније и Архива Републике Српске на основу протокола који је потписан 9. априла 2012. године у Бањалуци.

Аутор изложбе Бојан Стојнић назвао је политикантством поједине данашње историјске тезе да је план атентата у Сарајеву био скован у Београду.

- Од 1914. године до данас није пронађен ниједан историјски документ који би био доказ о умијешаности краља, владе или неке политичке странке из Србије у Сарајевски атентат. Треба прихватити реалност да је атентат у Сарајеву као сам чин био историјски споредан догађај, јер би Великог рата свакако било - рекао је Стојнић.

Он је нагласио да су атентат извели ђаци и студенти окупљени у организацији "Млада Босна", младићи жељни слободе и ослобађања од деценијског аустроугарског јарма над БиХ.

- Пуцањ у Сарајеву није био терористички чин групице терориста, него звоно за почетак велике буржоаске револуције, која је завршила потпуним сломом пропале феудалне монархије каква је била Аустроугарска - рекао је Стојнић.

Изложба "Млада Босна и Сарајевски атентат" раније је представљена у више градова Србије и Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана