Изложба Алије Камбера у Кордунашкој 22: Преплитање хаоса и реда кроз дјела

Александра Маџар
Изложба Алије Камбера у Кордунашкој 22: Преплитање хаоса и реда кроз дјела

Бањалука - Јединствен простор за излагање у Бањалуци, стан претворен у галерију, Арт клуб простор, на већ добро познатој адреси Кордунашка 22, врата савремене умјетности овај пут отвара талентованом мултимедијалном умјетнику из Тузле Алији Камберу.

Изложба "Апстракција од памтивијека па наовамо" биће отворена у суботу, 16. јануара, у 20 часова, а тих тридесетак квадрата галерије биће на најбољи начин искоришћено како би они истински поштоваоци умјетности имали прилику да се упознају са многобројним и различитим радовима Алије Камбера.

У најави изложбе стоји да Камберове апстракције, на први поглед, заједно са њиховим необичним називима одишу енергичношћу, спонтаношћу и одређеном дозом динамизма. Међутим, кад се обрати пажња на ликовне елементе које овај умјетник користи, примјетно је нешто што повезује сва његова платна - неизоставно преплитање како линија и боја, тако и хаоса и реда.

- Име изложбе "Апстракција од памтивијека па наовамо" у ствари значи од мог памтивијека, колико ја памтим свој рад. Апстракција је од почетка мог умјетничког рада у центру пажње, али сам се овај пут посветио и апстракцији у сликарству, као и у комбиновању на платну и дрвету - казао је умјетник.

Због величине простора, како каже, одлучио је да изложи много минијатура.

- Представићу све технике којима се ја бавим, од саме апстракције на фотографији па до слика, а публика ће моћи видјети и неке артефакте које сам налазио по свијету, углавном неког апстрактног карактера, а биће и неколико гифова које ћу поставити на ајпедима - додаје Алија.

Камберу ово није први пут да излаже у Бањалуци. У нашем граду излагао је са својом Галеријом "Грундило", чији је власник и оснивач, а која се такође налази у његовом стану у Тузли.

- Надам се да ће бити много оних који ће жељети да чују и виде моју причу. Вјерујем да ће то бити једно изузетно интересантно вече. У Бањалуци сам упознао много младих умјетника и поштоваоца умјетности, који су све ово вријеме пратили мој рад - каже Камбер.

Живи умјетници

Савремена умјетност је за њега, како каже, чудан израз.

- Савремена умјетност подразумијева да је савремена, јер мора бити таква. Галерија у Кордунашкој, али и свака која данас ради у БиХ, подржава не само локалне умјетнике, већ и живе умјетнике. То је врло битно, да се подржавају живи умјетници и да се покушају продати умјетничка дјела. Битно је и то да се купују дјела живих умјетника, па да људи лијепо живе док су на овом свијету, а кад умру, ионако је све готово - истиче Алија Камбер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана