Изложба Александре Кузмановић отворена у Банском двору

Миланка Митрић
Foto: Б. Брезо

БАЊАЛУКА - Топлина кућне атмосфере, фраменти живота, људи, животиње, мале и велике сцене из свакодневице, све то и још више стало је у дјела младе академске сликарке Александре Кузмановић и у њену изложбу која носи назив "Около".

Изложба је отворена у малом изложбеном салону Банског двора Културног центра, а на представљеним дјелима приказани су родитељи, бака, дјед, кућа и животиње, а све их веже љубав, односно, љубав ауторке према свима, која је оживљена на њеној умјетности коју дијели са другима.

- Занимају ме мјеста и ствари у којима су видљиви трагови живота. Људи, животиње, рурални пејзажи (трагови нетакнутог живота), "човјекова мјеста", простори, ритуали (традиција) и међусобни однос свега тога – објаснила је ауторка о својој изложби и мотивима које обухвата.

Посјетиоцима су представљена дјела рађена различитим техникама - графитном оловком, графитним штапићима, те уљем и тушом, а Кузмановићева је, истакла да, иако јој ово није прва самостална изложба, емоције на отварању су јој биле такве да се осјећала као да јесте.

- За свој израз користи различите медије, а овај пут се представљам  сликама и цртежима  рађеним  графитом и тушем. Оловка је доста практична, њу често носим са собом и имам много цртежа оловком. Рад са уљем сам завољела на трећој години студија, а прије тога сам имала неки отпор према овој техници. Када сам упознала издржљивост уља, сада ми је постало најзанимљивије за руковати - рекла је Кузмановићева, те објаснила да су мотиви на њеним радовима лични, али да је тема универзална.

Присутнима се обратио директор Банског двора Културног центра Младен Матовић, а изложбу је званично отворила професорица Академије умјетности универзитета у Бањалуци Борјана Мрђа.

Сликарка Александра Кузмановић рођена је 1997. године у Теслићу, гдје  завршава средњу школу 2015. године. У јесен исте године уписала је Академију умјетности универзитета у Бањој Луци, смјер сликарство. Прву и другу годину похађа у класи проф. Свјетлане Салић Митровић, док је трећу и четврту годину завршила у класи проф. Борјане Мрђа.

Кузмановићева је добитница неколико награда за свој рад, а од треће године студија излаже самостално.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана