Изложба академског сликара Раденка Милака у Загребу

Приредила: Мирна Пијетловић
Изложба академског сликара Раденка Милака у Загребу

Загреб - Заједничка изложба "Dates 2" умјетника Раденка Милака из Бањалуке и Романа Урањека из Љубљане, које је повезала идеја документирања времена, свечано је отворена у суботу увече, у оквиру Збирки у покрету загребачког Музеја сувремене умјетности (МСУ).

Двојица умјетника различитих генерација сарађују захваљујући "Фејсбуку", гдје су се упознали и на којем протекле двије године обојица објављују своје умјетничке радове.

Кроз циклус "365 Image of Time" Милак је од почетка 2013. године свакодневно сликао један црно-бијели акварел узимајући за мотив историјске догађаје 20. и 21. вијека, а предложак му је увијек била документарна фотографија.

Њихов умјетнички сусрет темељи се на концепту повезивања датума, а настаје када Милак шаље Урањеку свој црно-бијели, прецизно датиран акварел с препознатљивим догађајима из прошлости, катастрофама или важним културним збивањима.

Урањек му тада придружује један рад из свог циклуса, руководећи се понајприје даном и мјесецом, али не и годином, одабран из архиве, која садржи више од десет хиљада радова.

Како је рекао кустос изложбе Тихомир Миловац, догађаји и мотиви се повезују и супротстављају на идејном, најчешће ирационалном нивоу, "па се такав спој огледа у простору историјско нестварног, историји каква се према конвенционалном тумачењу линеарног тока времена никада није и не може догодити".

- Новим наративом умјетници су ослободили простор за поништавање објективног, датумског и хронолошког слиједа и омогућили појаву историје као властите негације у чему су умјетници, због својих идеалистичких тежњи препознали значајни фактор управо за позитивне процесе промјене укупне историје - појаснио је Миловац.

Овим умјетницима, чија ће изложба у МСУ бити отворена до 14. фебруара, заједничко је то што су умјетничко дјеловање везали уз подручје културног и политичког активизма умјетничким средствима.

- Своју умјетничку позицију користе као преводиоци, медијатори па и учитељи, који нас поступком понављања уче или барем подсјећају да прошлост може и мора бити учесник стварности, али не као терет него као покретач  - закључио је Миловац.

Изложби су присуствовали бројни љубитељи умјетности из Загреба, као и велики број стручњака, историчара умјетности и кустоса из региона.

 Биографије

Роман Урањек (1961) један је од оснивача и стални члан славне словенске умјетничке групе IRWIN, основане 1983. у Љубљани, као дио умјетничког колектива "Неуе Слоњенисцхе Кунст". Излагао је на бројним заједничким изложбама у свијету, од Тате Модерна у Лондону до Венецијанског бијенала.

Раденко Милак (1989), завршио је Ликовну академију у Бањалуци, а постдипломски у Београду. Појавио се на умјетничкој сцени БиХ прије десетак година. Оснивач је умјетничке удруге "Проток" те Бијенала савремене умјетности "СпаПорт" у Бањалуци. Излагао је у великом броју европских галерија и музеја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана