Изложба академика Душана Оташевића у МСУ РС: Умјетник из маште магнет за публику

Мирна Пијетловић
Изложба академика Душана Оташевића у МСУ РС: Умјетник из маште магнет за публику

Бањалука - Музика из старог транзистора у реплици собе умјетника Илије Димића на којем се чују мелодије из Шпанског грађанског рата, али и скулптуре, слике и пилотска опрема заинтересовали су посјетиоце Музеја савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци.

Цијели концепт Димићевог лика детаљно је осмислио академик Душан Оташевића, који је све то претворио у поставку "Илија Димић - изложба слика и конструкција", која је отворена у четвртак увече уз присуство бројних угледних гостију, академика, еминентних умјетника и представника јавног и културног живота Републике Српске.

Како је истакао Оташевић, прича о измишљеном хероју, авангардисти и пилоту Димићу и дан-данас интригира јавност.

- Изложба фантастично изгледа у овом простору, а надам се да ће публика уживати у овој јединственој причи о умјетнику и хероју, за кога сам инспирацију пронашао и у литератури - казао је Оташевић.

Живописни и јединствени умјетнички концепт, заједно са Оташевићем, осмислио је његов пријатељ, угледни сценариста, преводилац и филмски теоретичар, покојни Бранко Вучићевић. О овом пројекту на отварању је говорио и историчар умјетности Јеша Денегри, који је истакао да изложба има двојну нарав.

- Једна је духовита, приступачна, а друга отвара веома темељна питања из историје уметности. Ова фикционална симулација између осталих проблематизује питање аутора, оригиналности и копије уметничког дела, као и парадоксе реконструкције фикционалних догађаја или питања да ли се историја уметности бави деконструкцијом или реконструкцијом уметности - казао је Денегри.

Изложбу је отворио предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић, који је истакао да је од "изузетне важности што љубитељи лијепе умјетности имају прилику да погледају на који то начин умјетност промишља академик Оташевић".

Интересантну поставку сви љубитељи умјетности могу да погледају до 26. августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана