Изложба “4/ПРОСТОР 5” у Банском двору Културном центру: Спој различитих умјетничких утицаја

Миланка Митрић
Изложба “4/ПРОСТОР 5” у Банском двору Културном центру: Спој различитих умјетничких утицаја

Бањалука - Изложба “4/ПРОСТОР 5” београдских умјетника Срђана Апостоловића, Здравка Јоксимовића, Добривоја Крговића и Душана Петровића биће отворен у понедјељак, 30. септембра, у великом изложбеном салону Банског двора Културног центра.

Отварање изложбе је предвиђено за 20 часова, а фокус поставке у Бањалуци биће осврт на питања уочавања, дефинисања и консеквенци међусобних умјетничких утицаја и то ће бити окосница приказа њихове изложбе. 

- Уметници Срђан Апостоловић, Здравко Јоксимовић, Добривоје Крговић и Душан Петровић окупили су се крајем осамдесетих година XX века у оквиру Ликовне радионице галерије СКЦ-а у Београду, у чијој организацији остварују и своје прве самосталне изложбе. Поредећи њихове домете са новом британском скулптуром, ликовна критика даје им назив под којим су до дан-данас познати у стручној литератури - нова београдска скулптура. До половине '90-их година, СКЦ им омогућује низ заједничких изложби у оквиру тадашње државе (Београд, Загреб, Дубровник, Сарајево), али и у иностранству (Париз, Стразбур, Бари, Лисабон, Будимпешта), што сведочи о невероватном успеху и уметничком замаху ових, тада младих, уметника, успеху који прекида рат и свеопшта криза ’90-их година - навела је о овим умјетницима историчарка умјетности Ивона Фрегл.

Умјетници су током друге половине деведесетих година отишли на раздвојене и самосталне умјетничке путеве, али су и даље наставили са заједничком сарадњом. Прву заједничку изложбу организовали су 2011. године у Кући легата у Београду. Наведена изложба имала је запажен одјек код публике и ликовне критике. Након тога, представили су се у Новим Бановцима 2015. године, а 2018-19. године су одлучили да крену новим путевима и да своје радове представе публици.

- Њихов уметнички израз повезује исти однос према врхунској естетизацији форме и поштовању природе материјала, склоност ка преформулацији и реконтекстуализацији, као и наглашен интелектуални приступ при стварању уметничког дела. Ипак, сваки од ове четворице уметника је изразити индивидуалиста, снажна креативна личност карактеристичног уметничког сензибилитета. Њихове заједничке изложбе представљају ретку прилику да на истом месту, једне уз друге, видимо радове ових уметника и на тај начин исправније перцепирамо њихове међусобне утицаје, који често остану недовољно видљиви, неишчитани негде у дубљим слојевима уметничког дела - додала је Фрегл.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана