Издавачка кућа “Лагуна” покренула нову едицију “Аутсајдери” са три романа

Бранислав Предојевић
Издавачка кућа “Лагуна” покренула нову едицију “Аутсајдери” са три романа

БЕОГРАД - Издавачка кућа “Лагуна” представила је у оквиру своје нове едиције “Аутсајдери” три врхунска романа: “Аутсајдери” С. Е. Хинтон, “Нови јади младога В.” Улриха Пленцдорфа и “Проговори” Лори Холс Андерсон.

У питању је библиотека која ће обухватати књижевна дјела 20. и 21. вијека с циљем упознавања публике с прозом која пружа дубок увид у поткултуру младих те њихове изазове и искуства у различитим окружењима и временима. 

- Иако говоре о стварним проблемима младих, књиге којима отварамо едицију не обраћају се искључиво младима, а нарочито им се не обраћају потцењујући њихову интелигенцију. Ову прозу могу с једнаким менталним и емоционалним ангажманом читати припадници свих генерација - пише у најави издавача.

Прва књига у новом пројекту, а која је и дала име едицији, јесте култни роман “Аутсајдери” америчке књижевнице С. Е. Хинтон у преводу Бране Радевић-Стојиљковић. Живот је пун изненађења, али четрнаестогодишњи Понибој Кертис не би се с тим сасвим сложио. Он зна да може да рачуна на своју старију браћу Дарија и Содапопа. Зна да може да рачуна на своје пријатеље, праве пријатеље који му чувају леђа у свакој ситуацији. Такође зна да може да рачуна на проблеме са буржујима, бандом богате дјеце која уживају у пребијању “грисера” попут Понибоја и његових пријатеља. Једне ноћи након недужног сусрета са двије дјевојке из више класе напетост расте, остављајући једног буржуја мртвог, а Понибој и његов пријатељ Џони бјеже да спасу своје животе. Убијеђени да у њихову верзију догађаја власти неће повјеровати, дјечаци се крију све док их херојски чин не доведе у центар медијске пажње. 

Према ријечима уреднице едиције Јање Стјепановић, с појавом “Аутсајдера” десио се тектонски поремећај у свијету књижевности: 

- Роман је крајем шездесетих година 20. века експлодирао на књижевној сцени својим суровим, аутентичним приказом живота младих, разбијајући тада доминантне и површне представе адолесценције. Уместо стерилизованих прича о краљицама матурских вечери, школским спортистима и сладуњавим средњошколским љубавима, Хинтон нам је изнела бруталне истине о насиљу међу омладином и малолетној делинквенцији - рекла је Стјепановићева.

У култном роману њемачке књижевности “Нови јади младога В.” (Јелена Костић Томовић), седамнаестогодишњи Едгар Вибо умро је у новогодишњој ноћи од струјног удара. Његов отац, који је напустио породицу када је Едгар имао пет година, испитује особе блиске њему да би сазнао шта се тачно догодило и ко је његов син заправо био. Да би помогао читаоцима, сам Едгар са онога свијета прекида очеве разговоре с његовом мајком, најбољим пријатељем Вилијем и с Чарли, дјевојком у коју је Едгар био несрећно заљубљен, да би нам дао своју верзију догађаја. Апсурдан, урнебесно смијешан и дирљив овај култни бестселер истовремено је сатира на живот у Источној Њемачкој и химна младалачкој слободи.

У роману “Проговори” (превод Милан Ђурић) на журки којом је обиљежен крај љетног распуста петнаестогодишња Мелинда позвала је полицију, али је побјегла прије него што су стигли, не објаснивши никоме ништа. Тако је прва година у средњој школи за њу почела ужасно.

Ученици је вријеђају и малтретирају, а најбоља другарица из основне не разговара с њом нити жели да саслуша разлоге њеног поступка који је све разбјеснио. Зато се Мелинда повлачи у себе и у потпуну тишину, а све лажи и лицемјерје средње школе испливавају на површину. И док њен паметни и домишљати унутрашњи монолог прецизно описује искуство средње школе, од “првих десет лажи које ти кажу” (осма: “Ваш распоред је направљен на основу ваших потреба”) до клика и кланова које формирају вршњаци, истовремено осјећамо како се она гуши у својој неиспричаној тајни. У овом шокантном роману Андерсон користи оштре опсервације и живописне слике да увуче читаоце у ум изопштене тинејџерке. Нарација је, међутим, испуњена хумором, који помаже јунакињи да издржи свој бол и читаоце наводи да саосјећају с њом. Истрајни реализам књиге и Мелиндин тешко извојевани преображај дирнуће нас и надахнути. 

Укратко, нова едиција “Лагуне” понудила је три романа, из различитих епоха омладинског романа у различитим друштвеним уређењима, уз заједничке особине садржане у литерарном квалитету и аутентичности израза.

ФИЛМ

Књига “Аутсајдери” је продата у више од 15 милиона примјерака и преведена на више од 30 језика, а сада се први пут појављује на српском језику у преводу Бране Радевић-Стојиљковић. 

По књизи која је дала име новој едицији “Лагуне” чувени Френсис Форд Копола снимио је истоимени филм, који је стекао култни статус, представљајући нову генерацију младих глумаца, касније познатих као “Чопор деришта”. Глумачка екипа филма, коју су чинили Емилио Естевез, Мет Дилон, Ралф Мачио, Том Круз, Патрик Свејзи и други завлада је Холивудом у сљедећим деценијама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана