Издавачка кућа “Имприматур” изњедрила мноштво домаћих и страних дјела: Од Грабовца до Карофиља

Илијана Божић
Издавачка кућа “Имприматур” изњедрила мноштво домаћих и страних дјела: Од Грабовца до Карофиља

БАЊАЛУКА - Интересантна и квалитетна издања домаћих и регионалних књижевника, часописи “Талас” и “Новине” са занимљивостима из свијета културе пред читаоцима су захваљујући ентузијазму и труду издавачке куће “Имприматур” која ове године слави пет година рада.

Ријеч је о једној од најактивнијих кућа у Републици Српској која је обогатила књижевну и културну сцену на нашим просторима, а о изазовима у издаваштву током ових година за “Глас Српске”  је говорио оснивач “Имприматура” Борис Максимовић.

- Кад човјек покрене фирму, већина људи који су у послу већ неко вријеме обично му кажу да прве три-четири године мора рачунати да ће пословати с губитком, да то напросто тако иде и да треба неко вријеме да прође док се ствари не посложе. На крају смо видјели да то заиста јесте тако. Проблем је што се за нас тај неки жељени излазак из тог критичног периода поклопио с доласком пандемије која нас је вратила неколико корака уназад - казао је Максимовић.

Нагласио је да су прошле године претрпјели огроман ударац, јер су јавни поштански оператери промијенили политику у слању књига према иностранству.

- Штампана издања се не могу слати обично, већ морају препоручено, што је два или три пута скупље и у коначници доводи до пада наруџби извана, јер нико не жели скупље да плаћа поштарину од цијене књиге. То нам је, можда, и највећи ударац до сада, јачи од свега што је пандемија направила, и дошао је у најгорем могућем тренутку - рекао је он.

Поводом пет година рада читаоцима “Гласа” Максимовић је препоручио неколико занимљивих “Имприматурових” наслова. 

“Мулат албино комарац”

Максимовић је на прво мјесто ставио књигу Стеве Грабовца “Мулат албино комарац”, која је и “Имприматурово” најпродаваније издање.

- Овај роман је био у најужем избору за НИН-ову награду, а он је и наше најпродаваније издање - рекао је он.

То је књига о једној изгубљеној генерацији, приповијест о прошлости коју би најрадије сви заборавили.

“Хербариј свете смрти”

На другом мјесту Максимовић је препоручио збирку прича “Хербариј свете смрти” Михаеле Шумић.

- Захваљујући овој збирци Михаела Шумић је постала једна од добитница регионалне награде “Штефица Цвек” - казао је он.

Збирка је свједочанство о моћи и далекосежности древних вјеровања. Она нам у 12 прича открива свијет испуњен вишегенерацијским осветама, необјашњивим догађајима, свијет обиљежен њежношћу и суровошћу.

“Глуво доба”

Збирка прича “Глуво доба” Нинослава Митровића такође је препорука Бориса Максимовића, а она је тренутно у претпродаји.  

- Ово је његова прва књига, која је изашла прије десет година, али будући да смо објавили његове романе “Црни пупољак” и “Врапци у олуји” и будући да се ова књига не може нигдје купити, одлучили смо да направимо реиздање. Сви они који воле Нинославове романе, а таквих, срећом, има много, вољеће и ову његову збирку прича страве и ужаса инспирисану нашим домаћим предањима - навео је Максимовић.

“Сезона урагана”/”Мјера времена”  

Максимовић је на листу препорука ставио и двије књиге које је “Имприматур” недавно објавио, а то су преводи “Сезона урагана” мексичке књижевнице Фернанде Мелчор, која је била у финалу избора за Букерову награду, те роман “Мјера времена” једног од најпопуларнијих италијанских писаца Ђанрика Карофиља који је био у финалу “Стреге”, најпознатије италијанске књижевне награде.

- Полажемо велике наде и у једну и у другу књигу и прве реакције читалаца су и више него добре - додао је он.

Новитети

Максимовић је истакао да би ове године требало да објаве 15 наслова.

- Биће ту и дјела наших већ објављиваних домаћих аутора, као што су споменути Нинослав Митровић, Михаела Шумић, али и Берислав Благојевић, биће нови наслови наших страних аутора, Ерија де Луке, Ане Болаве, Ђанрика Карофиља, Фернанде Мелчор, биће публицистике. Трудили смо се да направимо равнотежу унутар суженог маневарског простора - навео је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана