Издавачка дјелатност значајна за очување српства

Срна
Издавачка дјелатност значајна за очување српства

ГРАЧАНИЦА - Уколико ишчезне култура Срба на Косову и Метохији ишчезнуће и српски народ, истакнуто је вечерас у Грачаници током промоције збирке пјесама “По њој прашњав снег”, аутора Милице Митић Костић из Лапљег Села.

Издавач збирке је Издавачко предузеће “Лестве” из Косовске Митровице које наставља традицију Издавачког предузећа “Хвосно”, које је 2011. године престало са радом.

Зоран Ђорђевић је, у име издавача, у писаној поруци подсјетио да се 1999. године догодио прогон српске и живе и писане ријечи, угашене су многе библиотеке и домови културе, да би “заједно са затрпавањем српских гробаља и цркава” били избрисани и трагови српства на просторима Косова и Метохије гдје је још у вријеме краља Милутина формирана штампарија.

“Уколико ишчезне култура Срба на Косову и Метохији ишчезнуће и наш народ, што жЛествеж издавачком дјелатношћу настоје спријечити. Лествама се пењемо и спуштамо, настојећи да као мала српска брана у периоду сатанизације српског народа спријечимо његово нестајање са простора Косова и Метохије”, написао је Ђорђевић.

Он је истакао да се у Библиотеци “Крстоноше”, коју су формирале “Лестве”, налазе збирке пјесама готово свих косовско-метохијских пјесника који послије 1999. године живе и стварају на Косову и Метохији.

Ђорђевић је нагласио да је дио библиотечке грађе формиране зарад очувања писане ријечи Срба са Косова и Метохије и “Мостобран”, “Лествина” библиотека аутора који са својим породицама, попут Милице Митић Костић, мајке петоро дјеце, живе у јужној српској покрајини.

“Збирка пјесама Милице Костић Митић један је од двадесет наслова везаних за српско страдање само зато што смо православне вере”, истакао је Ђорђевић у поруци.

Представљању збирке поезије “По њој прашњав снег”, које је одржано у читаоници “Даринка Јеврић” у Дому културе у Грачаници, осим чланова породице и пријатеља Милице Митић Костић, присуствовало је двадесетак заљубљеника поезије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана