Избор најзанимљивијих стрипова на српском језику: Змајеви, мутанти и стари добри вестерн

Бранислав Предојевић
Избор најзанимљивијих стрипова на српском језику: Змајеви, мутанти и стари добри вестерн

БАЊАЛУКА - Суманути темпо српског стрип издаваштва из претходних година наставио се и током 2023. године и то у појачаном интензитету, јер је на српском језику изашло близу 500 превода стрипова која представљају немогући изазов за очи и џепове сваког стрипофила.

Не само да је број издања наставио кривуљу раста, већ је и све више издавача који агилније штанцају нове преводе, како класика, тако и стрип издања са свих страна свијета. Потпуно очекивано као и прошле године доминирају “Чаробна књига” са 127 издања и “Весели четвртак” са 109 објављених  стрипова, док су на корак иза њих “Голконда” и “Дарквуд” са 52 издања. Остали српски издавачи баратају са мањим цифрама, а квалитета и маштовитости у избору превода и објављивања има на претек од све агилније “Локомотиве” преко “Најкуле”, “Маконда” и “Комика” до нових имена попут “Жир издаваштва” или бањалучког “Колосеума”.

Из другог ешалона нападају мањи издавачи и слабије познати стрипови, међу којима се може пронаћи истинских бисера за све љубитеље девете умјетности. Пронаћи најбоља издања тешко је не само због немогућности да све то физички прочитате, а камоли купите, већ и због система вредновања, чије је параметре немогуће објективно одредити једном појединцу, колико год труда и времена уложио. Рецимо, финиш године донио је неколико убитачних издања попут Субићевог “Загонетача: година прва” (Чаробна књига), “Хока-хеј”(Локомотива) или класика независног стрипа “Ракеташ” (Дарквуд), а међу овогодишњим издањима, који су били близу уласка у овај избор, има заиста маестралних издања попут “Чудовишта” (Макондо), “Ледени демон” (Сталкер), “Алдобрандо” (Комико), “Хорде зла”(Весели четвртак), “Смарагдна нит” (Жир), “Тајне сабљарке” (Макондо), “Класици светске књижевности у стрипу”(Голконда), “Змија и којот” (Чаробна књига) и гомила других, али је још више оних што су остали непрочитани или недоступни. Што и није лоше, јер без квантитета понуде тешко је доћи и до квалитета изабраног. Овај избор “Гласа Српске” само је скромни покушај препоруке који је прављен личним склоностима, читалачким емоцијама и трачком објективности, у овој сизифовској мисији за сваког стрипофила.

“Боун” (Чаробна књига)

У  стотину и нешто издања од класика до новитета из свјетске стрип сцене, одлука “Чаробне књиге” да на српском језику напокон објави легендарно ремек-дјело Џефа Смита “Боун” комплетирајући га у пет књига нема премца. Фантастика, хумор, мелодрама, акција, мистерија, змајеви, чудовишта, витезови, лавови, Моби Дик и још много тога, спаковани су у причу о вјечној борби добра и зла у планинској долини гдје залутају браћа Боун. Ауторска комбинација класичног и неконвенционалног, са сјајном Смитовом приповједачком динамиком  и ефектним цртежом, сирових и недовршених линија, који у потпуности оцртава карактер јунака, при чему његова једноставност даје равнотежу необузданости радње и сценаристичкој динамици приче. Класик у сваком погледу.

 

“Тексас Кид, мој брат” (Весели четвртак)

Само се аутентичним балканским лудилом може описати стање у којем се албум Игора Кордеја, једног од највећих свјетских стрип аутора, преводи са родног хрватског и објављује на српском језику у издању “Веселог четвртка”, али шта је год иза овог подухвата, крајњи резултат је спектакуларан. Кордејева адаптација истоимене новеле Дарка Мацана стварана је скоро 20 година пратећи животне и ауторске ломове свог цртача да би се на крају претворила у стрип “Тексас Кид, мој брат”. Револверашки обрачун Кордеја са ауторским демонима претворио се у епски двобој очева и синова, умјетника и јунака, узора и сљедбеника, стрипа и живота у графичком роману, какав нигдје друго не може настати, осим у срцу балканског лудила.

 

 

“Ден 1: Никадођија/Свет мутаната” (Локомотива)

Дилема око избора “Дена” или” Света мутаната” легендарног Ричарда Корбена у интеграл издањима “Локомотиве” ријешена је избором оба албума, који исправљају историјску неправду према домаћим читаоцима, а који су их до сада имали прилику читати само у наставцима у “Стрипотеци”. Са друге стране писати о квалитету и значају оба стрипа је сувишно, јер неки стрипови сликом и ријечју говоре све што треба рећи, а сваки који је цртао Корбен и више од тога. Укратко, обавезна лектира.

 

 

 

 

 

 

“Проклети: Девичанске невесте” (Систем комикс)

Други албум Џејсона Арона и Рајка Милошевића Гере из серијала “Проклети” доноси још једно Ароново преиспитивање старозавјетних сага исписаних лудилом, фанатизмом, крвљу, насиљом и изнутрицама, кроз бруталну причу о двије дјевојчице Јаиље и Шари, које имају бољи план од идеје њихових старатељки да постану невјесте Анђела. Само што стара пословица каже: “Док људи праве планове, Бог се смије”, а Бог из стрипа је окрутан и суров, тако да ће одлуку дјевојчице платити скупо, док се Гера мајсторски поиграва са Ароновим сценаријом претварајући га у експлозивну кинетику цртежа и кадрова која вас гризу, пробадају и сјеку са страница овог албума до самог финала када Шари среће другог проклетог, Каина братоубицу.

 

 

 

 “Седам смртних грехова (Дарквуд)

Још једно маестрално издање “Дарквуда” из едиције “Сасквач” доноси вестерн који као да је настао у ноћној мори Кормака Мекартија, а који су сценариста Зи Чан, цртач Артјом Трахом и колористкиња Ђулија Бруско, оживјели на папиру. Заборавите на Дивљи запад какав сте знали до сада, јер ова прича у којој свештеник изједен кривицом окупља седмочлану групу људског олоша, како би је послао у тајну мисију на територију Команча, нуди једну другу слику, далеко мрачнију од слике о пионирима који освајају дивљину и доносе ред и закон. Овдје нема реда ни закона, само сурова земља настањена суровим људима, а смрт је једина правда, без обзира на гријех.

 

 

 

“Жврља” (Комико)

Издавач “Комико” је ове године избацио неколико вриједних издања, али стрип албум “Жврља” тандема Серж Лехман (сценарио) и Фредерик Петерс (цртеж), мајсторска комбинација трилера, хорора и фантастике са клаустрофобичном и влажном атмосфером пуном пријетећих сјенки, једно је од издања године. Више од 300 страна чистокрвног стрип узбуђења, сатканог од сјајног цртежа, упечатљиве атмосфере, убједљивих ликова. А прича о три генерације жена и мрачним породичним тајнама које кад-тад долазе на наплату, дословно усисава на своје странице, поигравајући се емоцијама читаоца попут мачке која се игра са мишом, а зна се како се та игра завршава за плијен.

 

 

 

 

“Див” (Феникс прес)

Прва књига у њујоршком триптиху француско-канадског аутора Микаела је блуз радничке класе исписана игром раскошном свјетла, сјенки и шкртих ријечи, кроз причу мистериозног ирског радника познатог само као Див и његове чудне везе са удовицом настрадалог колеге. Сам Њујорк 30-их трећи је јунак ове мрачне саге. У величанственој сјенци конструкције Рокфелеровог небодера, одвија се емигрантски кошмар анонимних радника, зидан крвљу, сузама, тајнама и графиком свог аутора, које дугује филмовима попут “Било једном у Америци” Серђа Леонеа или књигама попут “Плодови гњева”, онолико колико дугује стрип умјетности.

 

 

 

 

“Фјури: Прође мој рат” (Дарквуд)

У мору “Марвелових” стрипова објављеним на српском животна прича пуковника Сема Фјурија, вјечног војника своје државе, издваја се експлозивном динамиком, епским патосом и ратничком трагиком. Пратећи животни пут човјека који је ратовао од Нормандије преко Кореје и Вијетнама до Јужне Америке остављајући траг смрти, стижемо од ратног хероја до огорченог ветерана, који у хотелској соби у друштву магнетофона, флаше и вискија пресабира своје животне рачуне. Заборавите на шармантног агента Фјурија (С.Х.И.Е.Л.Д.) из “Марвеловог” филмског универзума, ово је права животна прича човјека из прљаве сјенке највеће свјетске демократије, написана од стране легендарног Гарта Ениса и мајсторски нацртана од стране нашег Горана Парлова. Укратко, суперхеројска прича за све оне који не воле приче о суперхеројима.

 

 

“Ралф Кендал” (Девета димензија)

Осим што бањалучка “Девета димензија” гаји традицију издавања квалитетних домаћих стрипова, протекле године одрадили су једно капитално издање са преводима свјетских стрипова, а то је вестерн класик “Ралф Кендал” Артура де Кастиља. Издавањем прве књиге “Револвер за пријатеља”, од планиране четири, биће комплетиран серијал којег је домаћа публика имала прилику да види у фрагментима у различитим издањима уз лошу опрему и просјечне преводе. Овдје је неправда према чилеанском мајстору исправљена на прави начин кроз одлично издање, које ће у пуном комплету заокружити једну од највећих класичних вестерн сага у стрипу.

 

 

 

 

“Дистрикт пепела” (300 чуда)

Издавачка кућа “300 чуда” је мало успорила темпо, али да су само завршили сагу “Gideon Fals” и почели издавање серијала “Дистрикт пепела”, заслужили су наклон до пода. Написана од стране Калена Бана и нацртана од стране Џонаса Шарфа “Дистрикт пепела” је узбудљива мјешавина тврдог кримића и хорора која се поиграва са бизарним везама свијета живих и мртвих, кроз причу о наркотику под именом “пепео”, која се дословно прави од пепела покојника, враћајући живима њихова сјећања. Право питање које поставља је да ли желимо да сазнамо шта су драги покојници осјећали?

Манге

Жанровски, најдоминантнији стрип тренд на српском тржишту 2023. године су издања јапанских манги. Од пионирских почетака “Дарквуда” прије десетак година, стигло се до ситуације да скоро сваки српски издавач има у понуди неки од манга серијала, а добар дио њих и неколико серијала паралелно. Распон се креће од класика попут “Наруто”, “One Piece”, “Олдбој”, “Лаку ноћ Пунпуне” до нових фаворита жанра. Потражња читалаца и реакција издавача довели су до тога да је угрожен и статус донедавно неприкосновеног “Бонелија” по броју издања, а добра ствар је да су главни купци млађе генерације читалаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана