Иво Погорелић: Никад не слушам своје старе снимке

Танјуг
Иво Погорелић: Никад не слушам своје старе снимке

НОВИ САД - Пијаниста Иво Погорелић изјавио је данас да се у каријери сваку пут доказивао изнова, да брзина у свирању није техника, да не би био члан жирија пијанистичког такмичења, као и да никада не слуша своје старе снимке.

Погорелић је на конференцији за новинаре Новосадских музичких свечаности (НОМУС), на чијем отварању вечерас наступа са Војвођанским симфонијским оркестром у Синагоги, рекао да је имао притисак од почетка каријере.

"Због недостатка културе у многим гардовима и земљама у којима сам наступао добијао сам различите епитете и комплимете, који нису имали никакве везе са мојим професионалним статусом. У ствари сам морао да се доказујем сваки пут изнова", навео је хрватски музичар.

Погорелић је додао да то није било тако лоше јер је довело до његовог става и приступа "који је врло критичан према себи" и ономе што ради.

Истакавши да "никада а приори" не би прихватио да буде члан жирија неког пијанистичког такмичења, Погорелић је додао да није професор и предавач и да никада не би пристао да оцењује нечије професионалне стандарде, који укључују музикалност, таленат и припрему.

Погорелић је навео и да никада не би могао "учествовати у политичком раду једног трјела што је сваки жири".

"Не бих себе изложио таквој врсти контаминације. Бити изложен огромној количини слушања истих или сличних композиција је нешто што загађује слушаоца", рекао је пијаниста.

Упитан да ли слуша своје старе снимке, Погорелић је рекао да то никадане ради јер је довољно уложио у њих у процесу припреме и самог снимања.

"Зато композиције чекају дуги низ година, једна од њих скоро 50 година, до одлуке да се сними. Све што ја је управо уграђено у сам процес припреме и чин снимања. Тако да послије тога немам никаквог интереса према том материјалу", рекао је Погорелић.

Према његовим ријечима, под свирачком техником се "пречесто подразумијева брзина, а то није тенхика".

"Бах је рекао да свирати није тешко, треба само у правом тренутку притиснути типку клавира. Није сасвим тако. Постоји простор између двије типке, који у ствари права техника, како се ради диференцијација звука", оцениоје музичар.

Погорелић је истакао да је "звук врхунско, једино изражајно средство" сваког инструмента, радило се о клавиру, виолини или виолончелу. Говорећи о младим пијанистичким талентима, Погорелић је рекао да "јако пуно зависи од територије, земаља гдје живе и раде".

Према његовим ријечима, у Европи се све мање новаца улаже "у репродукцију дисциплина које су рођене у Европи", и улагања се селе према истоку, па тако највећи број Стејнвеј клавира завршава у Кини, Јужној Кореји и Јапану, "земљама које су у стању и имају жељу за улагањем".

На свечаном отварању НОМУС-а Погорелић и Војвођански симфонијски оркестар, под диригентом Александром Марковићем, извешће "Ноћ на голом брду" Модеста Мусоргског и Концерт за клавир и оркестар бр. 2 у ц-молу оп. 18 Сергеја Рахмањинова.

На програму отварања су и "Слике са изложбе" Мусоргског.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана