"Иванов" сутра премијерно на сцени Народног позоришта РС

Илијана Божић/Миланка Митрић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА- Представа "Иванов" рађена према тексту Антона Павлова Чехова, а у режији Жељка Ђукића, премијерно ће бити изведена сутра од 20 часова на Великој сцени Народног позоришта Републике Српске у Бањалуци.

Тим поводом о овом комаду, процесу рада и улогама говорили су глумци и редитељ.

Режисер Жељко Ђукић нагласио је да је помен Чехова, за људе које се баве позориштем, увијек мач са двије оштрице.

-То је велики писац са изузетним захтјевима, просто да се уплашиш, јер углавном више шансе имате да пропаднете с Чеховим. Када узмете његов комад шансе да не испадне добро су велике, јер све мора да се уклопи да би то било како треба. Свака улога, свака компонента представе и начин размишљања мора да буде савремен, али не можете да га осавремените банално. Морате да поштујете његов поглед на свијет, а опет и да нађете начин да кажете шта ви мислите о томе-објаснио је Ђукић.

Испричао је да је Чехов неухватљив и тежак у том смислу, те да је  "Иванов" његов први извођен комад.

-Имао је 26 година када је написао "Иванова" и ту се види његова генијалност. "Иванов" је експлицитан комад у смислу Чеховљевог мишљења о друштву, о руској провинцији, о томе шта је мислио о тим промјенама које су се средином 19. вијека догађале, послије укидања кметства-навео је Ђукић.

Додао је да му је избор "Иванова" био важан зато што је то, између осталог, младалачки комад, па је било мјеста и за драматуршку обраду.

-Други разлог зашто је "Иванов" био избор је у ствари тема појединца, односно друштва у кризи, јер је у питању јунак који се толико упетљао у кризу и своју унутрашњу и једну општу друштвену, да више не види излаз. Он је у лавиринту и покушава да нешто уради, а ништа му не иде од руке. То ме подсјетило на нашу ситуацију и онда увијек полазите од неке релевантности. То је била почетна тачка за прављење представе-казао је Ђукић.

Насловну улогу у овом комаду игра глумац Жељко Еркић који је нагласио да је Иванова играо и у студентским данима, те да га повратак овом лику истински радује.

-Чехов је тај на коме се заснивају студије глуме. Први кораци почињу његовим драмама. Чехов је толико комплексан и тачан писац, да његове ријечи, иако су јасне, морају да се проживе и промисле-рекао је Еркић.

Додао је да је уживао у процесу припремања представе.

Глумица Миљка Брђанин, која игра Ану Петровну, захвалила се редитељу с којим су, како је казала, дивно сарађивали.

-Хвала му на томе што се бавио глумцима. Он је одличан педагог. Срећна сам кад ме изненади љепота процеса рада,  што нас врати на основе глуме, подсјети нас да смо слободни да прихватимо нове ствари, да копамо по себи и  да радимо-рекла је она.

Додала је да је веома важно да Чехов буде постављен на сцени националног театра, те да је самим тим и велики изазов.

-Чехов је ово писао прије 130 година, а актуелан је и данас, јер овде је ријеч о људским душама и о њиховим проблемима који су и данас присутни, а можда и актуелнији него тада-казала је Брђанин.

Глумица Дана Полетан је истакла да јој је била велика част што јој је на почетку каријере пружена овако велика прилика.

-Било је предивно радити и са партнерима на сцени и са редитељем. Бавили смо се том крхошћу Чехова, тим ситним детаљима што је за глумца велика част и задовољство-навела је Полетан.

Додала је да у представи игра Сашу која је предивна, енергична, ентузијастична особа.

-У неким моментима је било јако тешко али сам увијек ентузијастично ишла на пробе. Драго ми је што сам кроз овај процес сазнала нешто о себи-рекла је Полетан.

Глумац Анандо Ченић је казао да је била велика част радити Чехова, а посебно са овако великим редитељем који је у рад унио нове димензије.

-Кроз овај процес сам научио о блискости на сцени и мислим да та блискост и осликава проток живота какав ћете видјети у овој представи. Мислим да се сваки глумац осјећа привилеговано кад ради Чехова.  Ми млади глумци могли смо много да научимо од редитеља и наравно од колега који су нам много помогли око грађења ликова-закључио је Ченић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана