Ивана Милинчић за “Глас” o опери “Бастијен и Бастијена”: Љубавна прича блиска свима

Миланка Митрић
Ивана Милинчић за “Глас” o опери “Бастијен и Бастијена”: Љубавна прича блиска свима

Процес рада је био веома интензиван и креативан. Након савладавања самог нотног материјала услиједиле су пробе, са режисером Игором Тешићем и диригентом Бранком Радошевић, гдје смо заједнички откривали нове начине да ову оперу пренесемо у савремени контекст и спроведемо њихове замисли у дјело.

Овако је разговор за “Глас Српске” започела оперска умјетница, сопран, Ивана Милинчић говорећи о припреми улоге Бастијене, за камерну оперу “Бастијен и Бастијена”, која ће 22. октобра премијерно бити одиграна у Народном позоришту Републике Српске. Извођење почиње у 20 часова.

- Упознавање са свим детаљима дјела, сарадња са колегама, спознавање различитих идеја, анализа лика је једна велика игра која ме чини изузетно срећном. На пројекту су ангажовани велики ентузијасти и професионалци па је процес био гладак и атмосфера свима пријатна - додаје она.

ГЛАС: Ово је једна од Моцартових најкраћих опера и у ствари је намијењена да буде нека врста увода младих у свијет опере. Како то посматрате и колико је лако или тешко то успјешно реализовати (поготово у овом времену)?

МИЛИНЧИЋ: Порука коју умјетност носи је универзална. Без обзира на динамичан и убрзан живот који живимо, умјетност има моћ да нас заустави, подстакне да будемо у тренутку и да осјећамо. И они који се нису сусретали са класичном музиком често бивају веома позитивно изненађени својом реакцијом на слушање класике. Опера, нарочито драма, често изазове такву реакцију. Надам се да ће у будућности бити више прилика да бањалучка публика чује и комплекснија дјела из свијета опере, са још већим ансамблом. “Бастијен и Бастијена” је добар избор да публику уведе у свијет опера, јер је Моцартова музика је једноставна, а у комичном карактеру публика ће засигурно уживати.

ГЛАС: С обзиром на то да се ради о дјелу из 18. вијека, зашто бисте рекли да је данас значајно, актуелно и погодно за оживљавање на сцени? И да ли је то, у ствари, првенствено, због љубавне тематике која је у сржи приче?

МИЛИНЧИЋ: Тематика и садржај су једноставни, с обзиром на то да је то прва Моцартова опера те да ју је писао са само 12 година. Љубавна прича између двоје младих је блиска свима, како млађој популацији, тако и старијима. Са ликовима се лако поистовијетити и прича је разумљива. У овој модерној поставци Бастијен и Бастијена су тинејџери залуђени виртуелним свијетом, због чега је њихова љубав у кризи. Како каже наш диригент: “Све смо у животу имале једног Бастијена.”

ГЛАС: Симфонијски оркестар Народног позоришта Републике Српске је задужен за музику у овом комаду, а с обзиром на то да је тек недавно основан, занима ме, како гледате на важност његовог постојања и рада?

МИЛИНЧИЋ: Постојање симфонијског оркестра је од есенцијалног значаја, не само за Народно позориште, него и за цијели град па и Републику. Назамисливо је уопште размишљати о опери без формирања квалитетног оркестра који ће бити на располагању. Такође, то позоришту отвара и низ нових могућности када је су у питању остала музичко-сценска дјела, мјузикли, оперета.

ГЛАС: Шта бисте рекли да је важно за оживљавање, а истовремено и популаризацију опере у Бањалуци и у Републици Српској? И како видите будуће дане театра што се тога тиче?

МИЛИНЧИЋ: Важно је прије свега да публика чешће буде у прилици да чује ову и сличне представе, да доживи умјетничку музику као нешто сасвим природно и доступно свима. Увјерени смо у позитивне реакције. Желимо да публика увиди да опера не мора бити комплексна и неразумљива, да можете доживјети нешто сасвим ново и фантастично, чак и уколико нисте упућени.

Планови

ГЛАС: За крај, какве планове имате за наредни период?

МИЛИНЧИЋ: Моје жеље за ову представу су да се прича не заврши у Бањалуци, већ да ју пренесемо и у друга позоришта у Републици Српској, а и шире. Са колегама пјевачима, који са мном раде на представи Младен Продан и Марко Милисављевић сам се повезала, како на професионалном тако и на пријатељском нивоу те се надам да ћемо заједнички осмислити некакав лијеп концертни програм. Непосредно након представе желим да се вратим раду на вокалној техници, будући да је то нешто у чему уживам и што ми је својеврстан одмор након интензивних проба које су у току.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана