Иван Тасовац: Прави таленат увек пронађе свој пут

Nezavisne.com
Иван Тасовац: Прави таленат увек пронађе свој пут

Иван Тасовац, министар просвјете и информисања Србије, сматра да је код потписивања Меморандума о сарадњи РС и Србије најважније то што је дат капацитет директорима институција из области културе да у потпуности реализују своју креативност, јер они и треба да креирају конкретне програме.

Он је приликом посјете Бањалуци разговарао са Милорадом Додиком, предсједником РС, Жељком Цвијановић, премијером РС, обишао многе културне институције те присуствовао отварњу изложбе "Добровић, Шумановић, Коњовић, Шупут - Европски контексти" у Музеју савремене умјетности РС.

"Време проведено у Бањалуци је било путовање кроз историју, јер је Музеј РС направио поставку у простору који није предвиђен за музеј, гдје се ходајући три стотине корака прође кроз време од праисторије до недавне прошлости", рекао је Тасовац.

НН:   Каква је до сада била сарадња између Србије и РС и колико ће овај меморандум, који сте потписали са Гораном Мутабџијом, министром културе и просвјете РС, допринијети продубљивању тих одоса?

ТАСОВАЦ:  Направили смо један оквир сарадње са Републиком Српском у којем ће институције две државе правити своје договоре, а споразум о сарадњи потписан је управо да би се културне манифестације чешће дешавале.

Изузето сам задовољан сарадњом која је успостављена са Министарством просвете и културе у РС и релације које смо направили с министром Гораном Мутабџијом. Мислим да је ово први корак успостављања једне нове етапе, али да вам кажем нешто, не треба ја да судим о томе или било ко од колега политичара, о томе ће судити публика.

НН:   И Србија се, као и РС, у протеклом периоду борила са катастрофалним поплавама. Колико је у Србији оштећен културни фонд и да ли је штета надокнадива?

ТАСОВАЦ:  Да, размере ове недаће су огромне, а ово је највећа природна катастрофа која нас је задесила за наших живота. Када говоримо о  покретној и непокретној културној баштини у сиромашним земљама, онда нема мале штете. Међутим, ако упредимо оно што је задесило конкретно културна добра ту штете има, али није толико катастрофална као у неким другим областима. Ми смо од првог дана формирали комплетан систем којим смо пратили ситуацију која се дешавала на терену, због тога смо евидентирали све што је везано за покретно културно наслеђе и проценили да ништа није превише страдало изузев Пријемног оделења Библиотеке у Обреновцу.

НН:   Шта је с непокретним културним насљеђем, односно самим објектима који су били угрожени? Које су конкретне мјере предузете да би били санирали ти објекти?

ТАСОВАЦ:  Наше екипе су већ завршиле процену, пошто нам је јако стало да овог пута све процене буду апсолутно егзактне. Овог пута ће Завод за заштиту извршити још једном процену о томе шта су локални и регионални заводи урадили, након чега ћемо изаћи са тачном проценом материјалне штете.

У поређењу са неким другим областима, то није толико катастрофално, мада не постоји мала штета када је у питању културно наслеђе. Такође, ми смо паралено, док се све то дешавало, ступили у контакт са разним организацијама. УНЕСЦО је одмах одредио 50.000 долара које смо планирали за музеје у Параћину и Аранђеловцу где су страдали подрум, депои и кров.

НН:   С обзиром на то да сте имали прилику бити и члан жирија у емисији такмичарскг карактера, гдје се пријављују разни млади таленти из Србије, какав је Ваш утисак? Колико заправо Србија може да понуди младих талентованих људи који су склони различитим умјетностима?

ТАСОВАЦ:  Рећи ћу вам једну ствар која није само у вези са Србијом. Парафразираћу Драгутина Гостушког, који каже да историја уметности не препознаје категорију нереализованог талента. Прави таленат увек пронађе прави пут да буде видљив и да се прикаже публици. То је правило које важи у целом свету, а таленат је тај који увек пронађе прави пут без обзира на све.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана