Иван Оташевић: Музички пејзажи уз Бартолдија

Александра Маџар
Иван Оташевић: Музички пејзажи уз Бартолдија

Бањалука - Чувена композиција Феликса Менделсона Бартолдија, увертира "Хебриди", отвориће концерт на коме ћемо наступити са задовољством.

Овим ријечима директор Бањалучке филхармоније Иван Оташевић најављује наступ који ће бити одржан у понедјељак у 20 часова у концертној дворани Банског двора Културног центра.

- Ово програмско дело са којим ћемо поздравити публику написано је 1830. године и реч је о музичким описима величанствених шкотских пејзажа које је Бартолди предивно преточио у музику. На програму је и Моцартова симфонија бр. 40, једна од његових најпознатијих симфонија - истакао је Оташевић.

Други дио концерта заљубљенике у класику одвешће у невјероватни свијет клавирских звукова Лудвига ван Бетовена у извођењу цијењеног бањалучког пијанисте Арсена Чаркића.

- По други пут Арсен наступа са нама и унапред се радујемо новом концерту са њим, пошто је први наступ са Бањалучком филхармонијом прошле године прошао заиста одлично. Огромна енергија и раскошан таленат овог уметника чује се у свакој његовој одсвираној ноти - каже Оташевић.

Концерт Филхармоније биће одржан под диригентском палицом Ванесе Кременовић, која, како каже Оташевић, на сваком концерту омогући музичарима потребну сигурност и инспирацију на сцени.

Без обзира на незавидне услове рада Оташевић сматра да су композиције добро увјежбане и да су умјетници вриједно радили на припремама за концерт.

- Свака земља у региону и готово свака у свету има своју филхармонију која је Јавна установа. Ми то још нисмо. За ове четири године постојања и рада имали смо више од 60 домаћих и међународних наступа, где смо доказали наш професионализам и успешан рад - подсјетио је Оташевић.

Сматра да је најбољи доказ да имају своју вјерну и бројну публику концерт на тврђави Кастел у јулу гдје је било око 700 посјетилаца.

- Нажалост, још смо смештени у сутерену Културног центра Бански двор (бивша балетска сала). Тамо одржавамо и пробе, а и у припремама за сваки наступ имамо велике проблеме са недостатком простора - указао је Оташевић.

Концерти

- Наш традиционални Новогодишњи концерт ће бити одржан 14. јануара 2014. у Банском двору Културном центру у 12 часова. Новогодишњи концерт исти дан биће изведен и у Приједору. Бањалучка филхармонија у јануару има заказане концерте у Београду, гдје први пут наступа, и то у оквиру прославе Дана Републике, што за нас представља изузетну част - рекао је Иван Оташевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана