Италијански орден за Кустурицу

Срна
Италијански орден за Кустурицу

Београд - Амбасадор Италије у Србији Ђузепе Манцо уручио је прослављеном редитељу Емиру Кустурици одликовање "Носилац ордена Италијанске звезде", које додјељује предсједник Италије.

"Кустурица је повезан са културом наше земље и сматра италијански филм својим узором. Улицама и местима у Дрвенграду дао је имена великана наше кинематографије, пре свега Фелинија, док италијански филмови увек заузимају важно место у програму његовог фестивала Кустендорф", наводи се у образложењу одлуке о додјели ордена.


Кустурицу, Манца и славну италијанску глумицу Монику Белучи данас је примио предсједник Владе Србије Александар Вучић, који је захвалио Моники Белучи што је својим радом учинила много на промоцији Србије и српске културе путем филмске умјетности и пројеката које је са Кустурицом урадила у региону.

Вучић је током састанка истакао важност промоције Србије путем филмске индустрије и додао да ће Влада Србије и убудуће радити на подстицајима за филмске пројекте, како би што више како страних, тако и домаћих филмова, имало добре услове за снимање и постпордукцију у Србији, саопштено је из Владе Србије.

Кустурица је захвалио Вучићу за подршку коју је пружио филму "На млијечном путу".

Белучијева, која се налази у Београду као гост Међународног филмског фестивала "Фест 2017", рекла је да је за њу веома важан рад са редитељима из других земаља и упознавање других култура.

"У овом филму, чак, глумим на српском језику и то је невероватно искуство које сам стекла у вашој земљи", истакла је Белучијева, која ће вечерас свечано отворити "Фест".

Пројекцијом филма "На млијечном путу" у режији Емира Кустурице, у којем Моника Белучи игра главну улогу, вечерас ће бити отворен овогодишњи "Фест".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана