Истраживање форми кроз савремени израз

Мирна Пијетловић
Истраживање форми кроз савремени израз

Бањалука - Иако је у већини позоришта љетња пауза, креативна екипа "Дис" театра из Бањалуке са режисером Новицом Богдановићем на челу вриједно ради на представама, али и једном занимљивом позоришном фестивалу, који ће се одржати у Дому омладине у периоду од 30. јула до 2. августа.

Ријеч је о Фестивалу иновативног театра "IF 15 NEXT", који је конципиран као мјесто извођења савремених представа које истражују форму или тему.

Како је појашњено на сајту овог фестивала, неке од представа су невербалне, неке су експерименталне, а све имају јак ауторски став и печат.

- Ово је прилика да у неколико фестивалских дана видимо представе које нисмо могли да гледамо на редовним репертоарима. У ствари, ово је прилика да мало завиримо у позоришну будућност, зато назив "NEXT" / Сљедећи корак - истичу из дирекције фестивала.

Представе, које поред Бањалуке долазе из позоришта у Мостару, који ће играти невербалну представу "Бити или не бити, то је питање", Сарајева, са представом "Црвен врпца" која говори о побуни једноумља, Вишеграда са комадом "Цезарија" и Витеза који ће играти комад "У црту", играју се у Дому омладине у Бањалуци.

Домаћини, "Дис" театар публици ће се представити са сценском фантазијом "Као Џонатанов галеб", која приказује човјека који је прошао страхоте рата и опредијелио се за живот.

Осим представа организоване су и радионице за глумце о савременим техникама рада и радионице за умјетнике о феномену и техникама перформаса.

Улаз на се програме је бесплатан уз обавезну резервацију улазница, коју сви заинтересовани могу обавити у "Дис" театру.

Представа "Бог"

Глумачка екипа "Дис" театра публику је у понедјељак обрадовала извођењем урнебесне породичне комедије "Бог" коју су извели у понедјељак увече на даскама бањалучког Дома омладине. Радња се у једном тренутку измјешта у Бањалуку у конкретно вријеме и конкретну сладуњаву реалност нашег малог позоришта. Текст се бави основним егзистенцијалним питањима као што су умјетност, питање савременог тренутка, питање постојања судбине, наше слободне воље, цензуре и аутоцензуре, људске природе и све то кроз препознатљив, "Вуди Аленовски", саркастичан хумор на ивици бурлеске или на граници доброг укуса.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана