Истрага против Орхана Памука због новог романа

Срна
Foto: скриншот

СТОКХОЛМ- Шведска академија која бира добитнике Нобелове награде за књижевност саопштила је да прати случај који се води против турског лауреата Орхана Памука, који је под истрагом због наводне увреде на рачун оснивача савремене Турске у свом новом роману.

Академија у кратком саопштењу наводи да очекује од Турске да поштује међународне обвезе и да прати "третман" којем је у својој земљи изложен Памук, добитник Нобелове награде за књижевност 2006. године.

Турске власти покренуле су истрагу о Памуку раније ове године, након што је један адвокат из Измира тврдио да је писац увриједио оснивача модерне Турске Мустафу Кемала Ататурка у свом новом роману "Ноћи куге".

Адвокат је рекао да дијелови романа представљају кршење закона који штите сјећање на Ататурка, пренио је АП.

Истрага је иницијално довела до одлуке да неће бити кривичног гоњења, али је адвокат уложио жалбу и истрага је поново покренута.

Памук и његова издавачка куча "Јаки Креди Јајинчилик" демантовали су наводе о вријеђању Ататурка.

"У 'Ноћима куге', роману на којем сам радио пет година, нема исказивања непоштовања према херојским оснивачима националних држава", рекао је Памук и додао да је "напротив, роман написан уз поштовање и уважавање тих либертаријанских и херојских лидера".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана