Историјска паралела са Хијеронимусом Бошом

Александра Рајковић
Историјска паралела са Хијеронимусом Бошом

Покретачки импулс цијелог пројекта је интересантна историјска паралела са познатим дјелом Хијеронимуса Боша "Врт земаљских уживања", ренесансним триптихом насталим око 1500. године, на основу којег је Младен Миљановић изградио своју идеју.

Рекла је ово у интервјуу за "Глас Српске" кустос Сарита Вујковић, која је, заједно за кустосом Ирфаном Хошићем, кустос изложбе "Врт уживања" Младена Миљановића, којом се БиХ представља на овогодишњем бијеналу у Венецији.

ГЛАС: Шта очекује публику која дође на изложбу "Врт уживања" Младена Миљановића, са којом Музеј савремене умјетности РС представља Павиљон БиХ на 55. венецијанском бијеналу?

ВУЈКОВИЋ: "Врт уживања" је репрезентативан изложбени пројекат осмишљен управо за Венецијанско бијенале, а у Музеју савремене умјетности РС припреман је више од шест мјесеци. Селекторски приступ изложби, која је истовремено намијењена високим стручним круговима и широкој свјетској културној јавности, нуди атрактивну, истраживачки маштовиту, провокативну, ангажовану, једном ријечју, изузетно професионалну изложбу, каква се данас, напросто, очекује у међународним организацијама изложби савремене умјетности.

ГЛАС: Шта је у основи идеја вашег пројекта?

ВУЈКОВИЋ: Покретачки импулс цијелог пројекта је интересантна историјска паралела са познатим дјелом Хијеронимуса Боша "Врт земаљских уживања", ренесансним триптихом насталим око 1500. године, на основу којег је Миљановић изградио своју идеју. Ова позната и стара слика инспирисала је умјетника да се у свом новом раду бави људским жељама, као најдрагоцјенијим ужицима које у себи носимо цијели живот. Умјетник у овом раду проналази и издваја индивидуалне истине, најаутентичније интимне реалности, које сви ми у себи носимо, и на сасвим јасан начин их повезује са друштвеном реалношћу у којој се наше друштво налази.

ГЛАС: По чему се издваја Венецијанско бијенале у односу на друге међународне изложбе?

ВУЈКОВИЋ: Венецијанско бијенале, највећа и најстарија смотра ликовне умјетности на свијету, покренуто је у ЏИЏ вијеку, тачније 1893. године. Бијенале је током бројних година свога постојања мијењало концепције, прилагођавајући се новом времену и промјенама у умјетности које су са њим долазиле. Бијенале је изузетан примјер манифестације која успијева да се прилагоди, опстане и сваким новим концептом постаје све актуелније и значајније, јер дефинише нове смјернице којима се данашња умјетност креће.

ГЛАС: На који начин се осмишљавају и промовишу национални павиљони на овој престижној свјетској манифестација?

ВУЈКОВИЋ: Концепт по којем ми данас осмишљавамо и промовишемо нашу изложбу двострука је форма презентације, у оквиру које је велика међународна изложба и национална учешћа земаља које учествују на Бијеналу. Оба ова велика концепта планирају се на основу заједничке свеобухватне теме главног селектора и кустоса, а ове године ту част има Масимилијано Ђони. Он је крајем октобра изложио свој концепт под интересантним називом "Енциклопедијска палата". Ово је довољно широк оквир у основи којег је идеја о имагинарном музеју, у којем би била смјештена сва знања свијета и сакупљена сва највећа достигнућа и открића, од точка до сателита. Овај сан о сакупљању универзалних и свеукупних сазнања тема је овогодишњег бијенала, јер је присутан кроз цијелу историју умјетности, а најактуелнији је управо данас, у ери интернета, масовних медија и глобалне комуникације.

ГЛАС: Да ли Павиљон БиХ слиједи ову тему и колико радова ће бити представљено у оквиру изложбе?

ВУЈКОВИЋ: Павиљон БиХ на овогодишњем 55. венецијанском бијеналу са пројектом "Врт уживања" слиједи Ђонијеву тему на посебно интересантан начин, који повезује и раније радове Младена Миљановића и нове идеје које са овим новим пројектом остварује. Изложба се састоји од неколико цјелина, великог мермерног триптиха, просторне инсталације и видео-рада, у којем учествују чланови Бањалучке филхармоније. Сви радови су рађени искључиво за ову изложбу и представљају потпуно нов циклус у Миљановићевом умјетничком дјеловању.

Отварање

До закључења овог броја "Гласа Српске" све је било спремно за свечано отварање Павиљона БиХ и изложбе "Врт уживања" Младена Миљановића у Палати Малипијеро у Венецији. Иницијативу за званично учешће БиХ на 55. венецијанском бијеналу покренуо је Музеј савремене умјетности РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана