Историја Гојка Ђоге уткана у стихове

Александра Маџар
Историја Гојка Ђоге уткана у стихове

Нови Сад - Књижевник Гојко Ђого, лауреат престижне "Змајеве награде" Матице српске за збирку поезије "Грана од облака", најавио је на манифестацији поводом 189. годишњице Матице српске своју нову књигу пјесама.

У њој ће, како каже, бити "добрих синова Обилића", али и "наопаких Вукашина" нашег времена.

- Имамо ми у нашој историји доста добрих синова. Јунака, соколова, Обилића, али имамо и оних наопаких Вукашина и осталих лоших, да их не набрајам. Не фали нам ни оних који су нам довођени са стране и подметани као браћа или вође. Сви ће се они наћи у новој књизи, али наравно у новом руху - рекао је Ђого.

Послије свечане сједнице Матице српске, која је одржана у понедјељак увече и на којој му је уручена "Змајева награда", он је изразио увјерење да ће нова књига поезије свјетло дана угледати још ове године. Открио је да ће "у себи накупљену историју "добрих Обилића", "наопаких Вукашина", "подметнуте браће", као и других српских вођа, покушати транспоновати у стихове", који одјекују данашњим "Вуненим временима".

- Књига "Вунена времена", због чијих сам стихова ономад и робијао, сигурно још није завршена. Можда је Бог мене даривао да се то време препознаје у будућности управо по том имену које сам му ја, истина не хотећи, наденуо. Или је име "Вунена времена" наденуо неко други, можда стицај различитих околности или сама судбина, те је остало и данас - рекао је Ђого.

Према његовим ријечима, нова збирка поезије "вртиће се" око стихова пјесме "Клупко", објављене у награђеној књизи "Грана од облака".

- Вртиће се будуће песме око тога "Клупка", а клупко је обично од вуне. Додуше, постоји и оно од канапа, али пошто сам ја већ под вуненим руном, онда је и ово клупко од вунене пређе - објаснио је пјесник.

Спасење

Ђого је рекао, да би нова збирка поезије, због времена у којем се "тка", могла бити од црног руна.

- Нажалост, ми Срби немамо разлога већ читав век, да скидамо ту црнину са себе. Ходимо, све из једне провалије у другу, као што сам рекао у једној песми. И сам Бог зна где је свему томе крај. Ипак, морамо се надати у Господа и Чудотворца светог Василија. Надати у спасење - закључио је Гојко Ђого.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана