Источно Сарајево: Вера Приљева добитник овогодишње награде "Совица"

ГС
Источно Сарајево: Вера Приљева добитник овогодишње награде "Совица"

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Вера Приљева из Новог Сада добитник је овогодишње награде "Совица", коју додјељује Завод за уџбенике и наставна средства Републике Српске за најбољи рукопис за дјецу.

"Трочлани жири у саставу Јелена Којовић Тепић, Владимир Каламанда и Берислав Благојевић након читања 15 пристиглих рукописа на конкурс Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске једногласно је одлучио да се 'Совица', награда за најбољи рукопис за дјецу 2020. године, додијели рукопису "ЧОС", пристиглом под шифром "Бабушка", саопштено је данас из Завода. 

Овај роман, кроз причу о зближавању дјеце из седмог три, покренутом доласком једне необичне разреднице пред пензијом, говори о честим проблемима данашње дјеце, а ријетко заступљеним у књижевности за дјецу. 

Социјална раслојеност, нажалост, и међу дјецом прави јаз, а често су једнако несрећни и усамљени они са врха, као и они са дна. 

"Уз галерију добро изграђених ликова, предвођених искусном наставницом географије Бабушком, богатим и усамљеним Петром и веселим Златком, 'ЧОС' нам прича о стварним вриједностима, искреном пријатељству, значају породице и друштвеном активизму", додаје се у саопштењу. 

Изван оба стереотипа, и оног да су богати зли, као и оног да је новац неопходан за срећу, роман говори о младалачкој свакодневици, школским проблемима, како дјеце тако и наставника, о првим љубавима и оном што одржава породицу на окупу, те о љубави према завичају, а све то топло и с разумијевањем. 

Реалистично исприповиједан, без претјераног посвећивања пажње стилским украсима, "ЧОС" је о бројним дилемама и проблемима проговорио на начин близак савременој дјеци. 

Лако, брзо и "у сриду", роман представља живот једне варошице и њених становника (не само седмака, дјеце у том најнезгоднијем узрасту, кад нису ни велики, ни мали) којима мало треба да буду срећни, а често то мало заборављају. 

Из Завода истичу да "ЧОС" показује да то мало може да се досегне кад се окренемо ближњима и заједници и схватимо да није све у новцу, иако новац може да буде од користи, кад се правилно усмјери. 

Чланови комисије Завода за уџбенике и наставна средства, након саопштења из жирија, открили су да се иза шифре "Бабушка" крије аутор Вера Приљева из Новог Сада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана