Источно Сарајево: Отворен међународни фестивал поезије за дјецу и младе

Срна
Источно Сарајево: Отворен међународни фестивал поезије за дјецу и младе

Источно Сарајево - Свечаном академијом на којој су учествовали пјесници из Републике Српске, БиХ и Србије данас је у Источном Сарајеву отворен 14. Међународни фестивал поезије за дјецу и младе "Поезија у башти сљезове боје". Фестивал, који је посвећен јубилеју 100 година од рођења Бранка Ћопића, отворила је млада пјесникиња Миљана Орашанин.

Oрашанин је освојила награду "Пјесничко уздарје радославница" на конкурсу који је расписан у оквиру фестивала, а право учешћа имали су млади пјесници од 18 до 30 година.

Она је рекла да је награда коју је добила подстицај за даљи рад.

"Награђена пјесма написана је по узору на Ћопићева дјела, јер је он био писац дјетињства са којим смо се сви сусретали", истакла је Орашанин.

Награду је уручио директор фестивала Витомир Митрић, додавши да ће у оквиру фестивала бити одржана три програма која су већином намијењена младима.

На конкурс фестивала под називом "Босоного дјетињство" пристигло је 578 пјесама које је написало 239 ученика основних и средњих школа из Републике Српске, ФБиХ, Црне Горе, Македоније и Србије.

Предсједник жирија овогодишњег фестивала Дара Секулић рекла је да су дјеца озбиљан свијет, али да је све мање правог дјетињства и башта сљезових боја.

"Више него ранијих година дјеца пишу о свијету којег се плаше, о сукобима и ратовима, о подјелама и разликама, пишу о свијету који им одузима радост", навела је Секулић.

Након свечане академије одржан је умјетнички програм "Дара Секулић и Бранко Ћопић на Петровачкој цести" у којем је Секулић евоцирала успомене на дружење са писцем, а пјесници су рецитовали стихове које су посветили Ћопићу.

Фестивал ће сутра бити затворен програмом "Јутро са побједницима конкурса и учесницима фестивала", те уручењем награда које је обезбиједио Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

Организатор фестивала, Форум театар, објавиће књигу најбољих и награђених радова са 13. и 14. фестивала.

Фестивал је финансирало Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана