Истинске вриједности побјеђују кич и шунд

Мирна Пијетловић
Истинске вриједности побјеђују кич и шунд

Пале - Неопходно је чувати и баштинити све оне личности које су специфичне по томе што су у одређеном поднебљу стварале и кроз дело сликале нарав једног народа. Такав је био и великан Душко Трифуновић, јер је целим својим бићем преносио сензибилитет народа и краја из којег је потекао.

Рекао је ово књижевник Тоде Николетић, овогодишњи добитник награде за десетогодишњи допринос организовању "Дана Душка Трифуновића" који се одржавају на Палама.

Ова манифестација, посвећена животу и стваралаштву познатог српског књижевника, пјесника и телевизијског аутора, отворена је у четвртак увече, а богат програм биће настављен и вечерас.

На десетим по реду "Данима Душка Трифуновића" уручене су награде за афирмацију српске културе, језика и књижевности.

- Жири је одлучио да Милици Бакрач додијели награду за очување српског језика у Црној Гори, док ће професор доктор Милош Ковачевић добити награду за очување и његовање српског језика - рекла је директор Културно-спортског центра Пале Гордана Самарџија.

Уз незаобилазну бесједу посвећену Трифуновићу, одржано је и књижевно вече на којем су учествовали Милица Бакрач, Слободан Ристовић, Боро Капетановић и бројни други књижевници.

- Трифуновић је оставио велики траг, како у писаном, тако и у музичком стваралаштву, а ова манифестација свакако доприноси очувању његове културне заоставштине. Не смемо дозволити да површност и кич победе истинске вредности - казао је Николетић.

"Дјеци у част" назив је програма за дјецу који ће бити одржан данас у Културном центру Пале. Том приликом биће проглашени побједници и додијељено десет награда за учешће на литерарном конкурсу о теми "Човјек и планета".

Најмлађима ће се обратити писци Јово Чулић, Радомир Уљаревић, Бранко Стевановић, Тоде Николетић, Душан Поп Ђурђев, Татјана Пуповац, Мирослав Кокошар и Сузана Кривокапић, а наступиће ученици Основне музичке школе на Палама, те кантаутор Бранимир Росић.

Покровитељи манифестације су општина Пале, град Источно Сарајево и Министарство цивилних послова БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана