Истинске умјетничке вриједности на маргинама

М. П.
Истинске умјетничке вриједности на маргинама

Бањалука - Слобода је у људима, у њиховом микросвијету који су сами изградили, због тешке ситуације која је задесила све, па и културу и умјетност уопште.

Рекао је ово музичар Дино Шаран, који је био учесник панел дискусије "Антифашизам у процесу заборава", која је организована јуче, у оквиру догађаја "Живјети слободно"

Шаран је говорио о слободи умјетника, односно о његовој храбрости за слободно изражавање својих идеала кроз музику.

- Када је у питању умјетничко изражавање, природно је да демократија доноси ту дозу слободе. Међутим, она је код нас фиктивна, у смислу да можеш говорити шта хоћеш, али ако удариш некога по џепу и кажеш оно што можда њему не одговара, онда трпиш репресију - сматра Шаран.

Он је истакао да су Кинези рекли да човјек не може бити слободан, а жив, "тако да је све у нама самима".

- Колико се свако за себе избори да умјетнички дјелује слободно и колико, на крају крајева, има храбрости за то, тако ће му и бити - рекао је Шаран.

Књижевник и новинар Анте Томић, такође учесник панел дискусије, казао је да је тужно што смо у процесу заборављања, између осталог и истинских умјетничких вриједности.

- То се дешава у цијелој регији и оно што ми можемо је да се боримо свим средствима против тога, да би поред поштовања основних људских вриједности поштовања другога и другачијега, имали право и на слободно умјетничко изражавање - истакао је Томић.

Подсјетио је на позоришта у Хрватској, која се због појединих представа, изложена пријетњама, те да је било случајева да су проваљивани станови неких глумаца.

- У јако тешком времену живимо - додао је Томић.

На панел дискусији су још говорили и књижевник Вуле Журић, историчар Олга Манојловић-Пинтар, а модератор је био књижевник Мухарем Баздуљ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана