Истинита прича Радмиле Смиљанић оживјела у приједорском театру

Снежана Тасић
Истинита прича Радмиле Смиљанић оживјела у приједорском театру

Приједор - Представа "Бунар", коју је по тексту Радмиле Смиљанић режирао Дарко Цвијетић, обогатила је репертоар Позоришта Приједор.

Комад који је Смиљанићева написала прије петнаест година инспирисан је истинитим догађајима, а приједорску премијеру доживио је у суботу увече. 

Породична драма која говори о мајци, сину Милошу који се вратио из рата и његовој жени Јасмини која не успијева да затрудни, смјештена је у српско повратничко село.

Редитељ Дарко Цвијетић каже да је врло задовољан јер је заједно са глумцима успио да на сцену изнесе један врло тежак и структурално вишезначан комад.

- Приједорски ансамбл добио је нови квалитет захваљујући Срђану Књегињићу, који игра Милоша и успио је да буде равноправан партнер Злати Когелник, која игра његову мајку - рекао је Цвијетић.

Глумица Злата Когелник истиче да је публика дивно реаговала тражећи себи одушка на појединим мјестима.

Њена колегиница Сабина Халиловић, која тумачи лик Јасмине, каже да јој је било задовољство да поново ради са Цвијетићем, а поготово са Златом Когелник.

- Она је једна глумачка величина од које можемо много да учимо. Захваљујући њеној срдачности и помоћи и ми млади глумци смо успјели направити, надам се, добре улоге - сматра  Халиловићева.

У новој представи Позоришта Приједор играју и Мирела Предојевић и Деан Батоз.

Директор Позоришта Приједор Зоран Барош подсјећа да је ово била друга премијера у 64. позоришној сезони и уједно најавио почетак рада на представи за дјецу "Ко је украо Дједа Мраза". Комад за најмлађу публику биће на репертоару од друге половине децембра.

Енергија свих генерација

Глумица Злата Когелник, која има 75 година и у Позоришту Приједор игра од сезоне 1959/1960. године, током рада на представи "Бунар" прва је научила текст и најспремнија долазила на пробе. За четворо младих глумаца по разлици у годинама могла би бити бака.

- Када неко има 75 година, мора почети да учи што прије. Требало је то све запамтити, јер године чине своје, а млађи то не морају радити, они могу научити у посљедњи час - каже Злата Когелник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана