Истина о страдању у Великом рату

М. Пијетловић ФОТО: В. Стојаковић
Истина о страдању у Великом рату

Бањалука - Презентација мултимедијалног пројекта "Србија и Браничево у Великом рату 1914-1918", који се састоји од монографије, документарног филма и изложбене поставке одржана је у четвртак увече у Банском двору - Културном центру у Бањалуци.

Директор Историјског архива Пожаревац Јасмина Николић, који је реализовао овај обиман пројекат, рекла је да су у монографију и остале сегменте овог пројекта уврштени архивски документи и фотографије из фундуса овог архива, Војног архива Министарства одбране Србије, Војног музеја и програмског архива Радио-телевизије Србије.

- Изложбена поставка, као и монографија, подељене су на две тематске целине. Прва целина "Србија у Великом рату" обухвата теме које смо обрадили, како у монографији, тако и у документарном филму - рекла је Николићева.

Друга цјелина, како је појаснила Николићева, односи се на град Пожаревац и Браничево у Великом рату у периоду од јануара 1916. до 1918. године, која говори о свакодневном животу под бугарском окупацијом у овом дијелу Србије.

- Нарочито је интересантна 1914. и 1915. година, које су у вези са Мекензеновом офанзивом на Србију и постављање ваздухопловне команде у Пожаревцу. Такође, на изложби се могу видети документа о грчким избеглицама у Пожаревцу, од 1916. до 1918. године, што је тема која се први пут обрађује на овакав начин - појаснила је Николићева.

Изложба, коју је свечано отворио конзул Србије у Републици Српској Владимир Николић, обухвата 270 архивских докумената и фотографија. Двојезична је, на српском и енглеском језику и прати је виртуелна изложба, а сви детаљи су забиљежени и у двојезичном штампаном каталогу.

- Захваљујем се Архиву Републике Српске, који је омогућио да у оквиру међуархивске сарадње, утемељене протоколом о сарадњи између ове две институције, имамо прилику да свој пројекат представимо вама на овакав начин - казала је Николићева.

Директор Архива РС Душан Поповић рекао је да је промоција овог пројекта организована у оквиру обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата.

- То је још један од доприноса у сарадњи Српске и Србије, која приказује праву истину о страдању српског народа и голготи коју је прошао у Првом свјетском рату и још један од доприноса расвјетљавању истине о том времену да би се затворила уста, нарочито Западу, када дају разне алузије на истину о Првом свјетском рату - нагласио је Поповић.

Филм

Документарни филм "Србија и Браничево у Великом рату" добитник је награде на Међународном филмском фестивалу војно-патриотског филма у Русији, у конкуренцији више од 300 остварења тог жанра из цијелог свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана