Истекла ауторска права 50 романа о Шерлоку Холмсу

Танјуг
Истекла ауторска права 50 романа о Шерлоку Холмсу

Педест романа о најпознатијем фиктивном приватном детективу Шерлоку Холмсу, које је Конан Дојл објавио прије 1923. године, прешли су у јавно добро, па их свако може слободно користити и позивати се на њих без плаћања ауторских права, одлука је коју је данас донио апелациони суд у Чикагу.

У образложењу суда се наводи да се амерички закон о заштити ауторских права не односи на ранија дјела о генијалном детективу, укључујући референце на Холмса, његовог помагача др Вотсона, његовог главног непријатеља професора Мориартија, адресу на којој је живио (221Б Бејкер Стрит), па чак и Холмсову слабост према кокаину.

Судско вијеће је оцијенило да не постоји основ да се ауторска правна заштита даље продужава. Једино посљедњих 10 Дојлових романа о Шерлоку Холмсу, који су објављени између 1923. и 1927, а чија ауторска права истичу за 95 година, заслужују заштиту, истакао је суд, преноси Ројтерс.

"Када нека прича пређе у јавно добро, њени елементи - укључујући њене јунаке који су били заштићени истеклим ауторским правима, постају доступни другима", казао је судија Ричард Познер који је предсједавао вијећем.

Одлука суда представља побиеду за издавача Леслија Клингера који је тужио задужбину Конана Дојла, оспоравајући јој право да од њега тражи 5.000 долара за објављивање серије прича о Шерлоку Холмсу.

"Ауторска права имају свој почетак и свој крај и не могу се продужавати унедоглед", закључио је Клингеров адвокат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана