Исидора Бранковић, умјетница, о перформансу гламочког глувог кола: Ћутећи ћемо отићи

Илијана Божић
Исидора Бранковић, умјетница, о перформансу гламочког глувог кола: Ћутећи ћемо отићи

БАЊАЛУКА - Док год се будемо држали вриједности које се не поклапају са временом у којем живимо, све више ћемо тонути у блато.

Ријечи су умјетнице Исидоре Бранковић која је за “Глас Српске” говорила о новом перформансу који носи назив “Ћутећи ћемо отићи”. У овом видео-раду посматрамо Бранковићеву која изводи гламочко глуво коло, сама у блату. Говорећи о идеји и перформансу истакла је да јој је гламочко глуво коло било најинтересантније, јер је према њеном мишљењу најконцептуалније с обзиром на то да се зове тако, а нимало није глуво.

- Чује се дисање, накит који звецка, ноге које играју тако да је ипак гласно коло. Било ми је занимљиво и зато што је оно слика социјалног живота људи једног времена, посебно зато што се играло тако да су жене показивале издржљивост и јачину. Тако је најснажнија, најиздржљивија жена на основу тога могла да бира мушкарца за којег ће се удати. У контексту мог рада то ми је било интересантно, јер волим да провлачим кроз радове женски и родни сегмент - објаснила је Бранковићева.

Њени радови баве се иронијом и савременим друштвом, а често пореди традиционално са савременим па је тако било и овај пут.

- Вриједности су креиране, еволуција човјечанства и савременог друштва није много одмакла од оног што смо радили прије, ни од начина на који смо прије функционисали те су те неке вриједности, иако се не поклапају са данашњицом, остале исте. Зато долази до неразумијевање и одступања између традиционалног и савременог - испричала је Бранковићева.

Како је казала, док је осмишљала перформанс “Ћутећи ћемо отићи” замислила је да игра гламочко глуво коло што дуже правећи што веће блато око себе, те да тоне у то блато.

- Уколико снагу наставимо показивати издржљивошћу у тешкој игри у блату, ћутећи ћемо отићи. Суштина перформанса је у томе што се гламочким глувим колом показивала снага, а жељела сам да извођењем тог тешког кола у блату додатно нагласим снагу. Гламочко глуво коло је напорно, а кад се игра у блату још је теже, јер кроз игру и ноге постају тешке, не можеш да ухватиш ритам зато што ти се клиже и упадаш у блато. Жељела сам тај осјећај да пренесем и осјетим и физички - казала је она.

Говорећи о називу “Ћутећи ћемо отићи” објаснила је да њена умјетничка пракса подразумијева истраживање савременог друштва и времена у којем живимо обухватајући друштвене, политичке и економске сегменте.

- То је основа мог рада. С обзиром на то да су жене некада у излазак ишле на игранку и носиле народну ношњу, ја сам се у перформансу обукла онако како ми изгледамо данас када излазимо у клуб. То  ми је било интересантно, као и то како би то коло изгледало данас кад то на сиров начин прикажемо - испричала је Бранковићева.

Додала је да нас непрестано бомбардују традицијом и моралним вриједностима које су биле у складу са неким другим временима.

- Друштво и етички систем везан је за вријеме у којем се живи, али ми у савременом друштву се константно држимо неких вриједности и одбијамо да се мичемо од њих иако оне данас више немају смисла. Културна баштина је предивна и треба је његовати, али би требало да постоји и игра за данашње вријеме - навела је она.

Говорећи о припреми за овај перформанс Бранковићева нам је испричала да ју је колега, који активно игра фолклор, научио да игра гламочко глуво коло, те да је процес био занимљив, али и физички напоран.

Гостовање

Бранковићева ће своје стваралаштво током фебруара представити у галерији “У10” у Београду. Ову изложбу припрема са кустоскињом Јованом Трифуљеско. “У10” је независни умјетнички простор посвећен афирмацији савремене умјетности, основан 2012. године у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана