Исидора Бањац, кустос Музеја савремене умјетности РС: Удружени умјетношћу за спас ћирилице

 Илијана Божић
Исидора Бањац, кустос Музеја савремене умјетности РС: Удружени умјетношћу за спас ћирилице

БАЊАЛУКА - Ефектне и аутентичне илустрације азбучних слова, које су стварали млади умјетници и дизајнери из Републике Српске, представљене су поставком “Читајмо заједно” у Галерији “Плус” у Бањалуци са циљем заштите ћириличког писма и промоције домаћих младих стваралаца.

Ријеч је о радовима који су настали у оквиру кампање “Читајмо заједно” Министарства просвјете и културе РС, а како би се јавности скренула пажња на недостатак довољног броја ћириличких фонтова у контексту графичког дизајна, због чега је процес дизајна ограничен.

О овој изложби за “Глас Српске” говорила је кустос Музеја савремене умјетности РС Исидора Бањац која је објаснила да се Министарство повезало с Академијом умјетности у Бањалуци и Академијом ликовних умјетности у Требињу, те да је расписан конкурс на који су могли да се пријаве студенти графичког дизајна.

- Задатак је био да се израде плакати с приказом слова ћириличког писма и на конкурсу је изабрано десет студената, који су осмислили 12 графичких рјешења поменутих плаката. Музеј савремене умјетности РС се кампањи “Читајмо заједно” придружио изложбом у Галерији “Плус”, гдје је изложено свих 12 плаката. Посјетиоци имају прилику да виде занимљиве и аутентичне илустрације слова азбуке, као и како могу да изгледају ћирилички фонтови када се ставе у контекст графичког дизајна - објаснила је Бањчева.

С Академије умјетности у Бањалуци изабрани су студенти који су радили под менторством Јелене Грубор и Стефана Мијића, а то су Анђела Савић, Андреа Алексић, Катарина Ђаковић, Миња Кнежевић, Зорана Урумовић, Марко Шкрбић и Марко Томић.

С Академије ликовних умјетности у Требињу изабрани су студенти који су радили под менторством Игора Дутине и Милице Самарџић и то Исидора Аћимовић, Саша Пешикан и Теодора Бауковић.

Бањчева је истакла да је младим умјетницима битна свака врста подршке, а нарочито студентима који су тек кренули да праве прве крупније кораке у својим каријерама.

- Надам се да им је ова поставка својеврсни вјетар у леђа за даљи рад и напредак - рекла је она.

Поред тога, циљ ове изложбе јесте и популаризација књижевности, издаваштва, језика и писма, а Бањчева је истакла да су пројекти на пољу културе битни као што је значајно и да се удружујемо и заједно чинимо ствари бољим. 

- С једне стране, постоји довољно простора за рад и напредак, а с друге стране потребно је стварати прилике у којима ћемо тај простор освајати. Тако да и подршка и нови пројекти јесу увијек добродошли - казала је она.

Поставка “Читајмо заједно” биће отворена до 30. јануара у Галерији “Плус”.

Позив

Исидора Бањац је испричала да се крајем јануара, након затварања поставке “Читајмо заједно”, галерија враћа продајној изложби.

- До тада, позивам све да дођу и погледају тренутну поставку и радове наших дизајнера - појаснила је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана