Интригантан концепт који помјера границе

Мирна Пијетловић
Интригантан концепт који помјера границе

Бањалука - Када о неком прочитате да је контроверзан, да својом умјетношћу жели да провоцира, да храбро исказује оно што мисли кроз своја дјела, да његову изложбу, између осталог, чини и лобања дјетета, крст са фотографијама људског тијела, да је пилуле назвао по апостолима, по дијеловима из Библије, не можете да останете равнодушни и да се не запитате шта вас то чека када дођете да видите та дјела.

Слична осјећања прожела су у четвртак увече незапамћено велики број посјетилаца Музеја савремене умјетности Републике Српске (МСУРС) у Бањалуци, који су жељели да присуствују отварању изложбе "Нова религија" једног од најзначајнијих савремених умјетника данашњице Дејмијена Херста.

Сви који посјете Бањалуку до 27. маја моћи ће да виде дио изложбе коју чине 44 графике и четири скулптуре које су до момента отварања изложбе чуване под посебним мјерама обезбјеђења, у специјалним сандуцима.

Према ријечима директора МСУРС Сарите Вујковић, поставка, која је стигла у једној кутији и из које "је храбро изашла пред бањалучку публику, поред себе саме, отвориће и нека нова питања".

- Дејмијен Херст је велико име свјетске савремене умјетности. Он је човјек који помјера границе, уноси новине, манипулише медијем и тржиштем. Вјерујем да ће вас очарати идеја да у једној кутији, једном посебном реликвијару драгоцијености, стигне ова значајна изложба, да се рашири по овом простору и да представи интригантан концепт који је јако читљив и разумљив свима - рекла је Вујковићева.

Како је истакла директор визуелних умјетности Бритисх Цоунцила из Лондона Ема Декстер, Херст супротставља ствари, мијеша их и комбинује, уводи елементе из различитих традиција и својим поставкама и експонатима поставља питања, а публика је та која ће да нуди одговоре.

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић истакао је важност постављања једне еминентне изложбе као што је "Нова религија".

- Бањалука је била центар културе деценијама, она то и данас остаје и то ће и бити. Трудићемо се да стварамо што боље услове, да наши умјетници остваре сарадњу са умјетницима свијета. Ова изложба је једно велико утирање пута сарадње институција културе и умјетника Велике Британије, Бањалуке, Републике Српске и ових простора - изјавио је Гаврановић. 

Амбасадор Велике Британије у БиХ Едвард Фергусон истакао је да му је част што има прилику да са сјајним тимом МСУРС и Бритисх Цоунцила, који су уложили велике напоре у организацију ове значајне изложбе, слави британску културу и умјетност.

Поред бројних љубитеља савремене умјетности, отварању су присуствовале и многобројне угледне личности из политичког и културног живота Републике Српске и БиХ, између осталих, министар просвјете и културе РС Дане Малешевић, в.д. замјеника министра за културу РС Милица Котур, посланик у Народној скупштини РС Игор Радојичић, замјеник министра цивилних послова БиХ Ђорђе Миличевић, генерални конзул Србије у БиХ Владимир Николић и многи други.

Овај пројекат МСУРС реализује у сарадњи са Бритисх Цоунцилом и Галеријом "Паул Столпер" из Лондона, чиме се обиљежава двадесет година дјеловања Бритисх Цоунцила у БиХ и слави јачање сарадње између Велике Британије и БиХ у области културе и умјетности.

Изложбу су подржали Министарство просвјете и културе Републике Српске и град Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана