Инспиративна прича гитаре и кларинета

Александра Маџар
Инспиративна прича гитаре и кларинета

Бањалука - Топлина звука и инспиративна игра мелодија великих музичара, какви су гитариста Зоран Крајишник и кларинетиста Александар Тасић, учинила је да публика у Банском двору Културном центру осјети и чује како свирају професионалци.

Овај дуо из Новог Сада први пут је одржао концерт у Бањалуци у понедјељак увече у оквиру "Дана Владе Милошевића". Крајишник, умјетник импозантне биографије у коју је уписао наступе широм земље и свијета, редовни је професор гитаре на Академији умјетности у Бањалуци, па су у публици били и његови студенти, који су јаким аплаузима показали поштовање. 

- И раније сам свирао у Бањалуци, али никада на "Данима Владе Милошевића" ни у овом саставу, па тако је ово, можемо рећи, дупла премијера. Представили смо се програмом који у посљедње вријеме много свирамо јавно. Он је веома атрактиван и чини ми се да публика јако добро реагује на Гершвина, Нојмана. Музика је популарна, што не значи лагана за свирку, али људи је знају, питка је - испричао је Зоран.

Као ни многи други који су наступали у Банском двору, ни он, али ни Тасић, који је први пут у Бањалуци, нису могли да не прокоментаришу акустику концертне сале, за коју кажу да је једна од најбољих у којој су свирали на нашим просторима.

- Програм који смо изводили састављен је од много аранжмана, јер нема много музике писане за наш дуо. Неке од аранжмана писали смо ми, неке наши студенти - казао је Александар, који је иначе стални соло кларинетиста Verbier Festival Chamber Orchestra из Швајцарске и професор камерне музике на Академији уметности у Новом Саду.

Послије сваке композиције аплауз је својом јачином и дужином трајања показао је да је публика свјесна виртуозности овог дуа, који заједно свира од 2007. године. Крајишник је захвалио публици и присјетио се свог првог наступа у вијећници Банског двора, на републичком такмичењу на којем је освојио прву награду са само десет година. Такође је истакао да је гитару на којој свира направио изванредни мајстор и његов дугогодишњи пријатељ Зоран Кувач.

Соло пјевачи

Исте вечери, прије концерта Крајишника и Тасића, у вијећници Банског двора одржан је и наступ студената соло пјевања Академије умјетности из класе оперске диве Дуње Симић. Ово је био њихов први концерт пред бањалучком публиком гдје су могли да покажу свој таленат.

Данас на програму

"Изложба плаката - поставка са "Свјетског бијенала студентског плаката - Нови Сад" биће отворена данас у 17 часова на Академији умјетности. Само петнаест минута касније у камерној сали Академије Синиша Видаковић ће промовисати дјело "Књига испод јастука". У 20 часова у Банском двору биће изведен клавирски реситал Арсена Чаркића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана