Инспирација потиче са извора Пливе

Мирна Пијетловић
Инспирација потиче са извора Пливе

Шипово - Исконска природа, неодољива, хладна заводница Плива, својом љепотом, али и савршеном чистоћом коју можете при извору и да попијете, сигурно ће бити окрепљујућа инспирација и магична нит сједињавања човјека с природом и еминентним умјетницима који су дошли на Међународну умјетничку колонију "Плива 2015" у Шипово.

Домаћин умјетницима, који ће стварати све до 2. августа у архитектонском комплексу "Флај фишинг центра", те на извору Пливе сигурно пронаћи и извор инспирације, јесте академски сликар, вајар и академик Миливоје Унковић, који је пригодном бесједом пред великим бројем пријатеља и мецена умјетности у суботу увече отворио шесто издање колоније.

- Колонија свој умјетнички концепт заснива на сензибилитету и ауторском печату еминентних гостију, што је најдрагоцјенији сегмент у структури умјетничког дјела. Тако настала дјела су најаутентичнији запис аутора, по чему их памтимо, уважавамо и цијенимо - рекао је Унковић који ће и сам учествовати у стваралачком дијелу колоније.

Он је додао да тема није задата, јер сви задаци "облаче униформе, а култура не трпи никакве униформе".

У Шипово су стигли умјетници који су у својим биографијама уписали бројне успјехе, њихова дјела гледала је публика у галеријама Париза, Лондона и многим другим великим европским центрима умјетности.

Поред сликара, на извору Пливе ствараће и вајари, планирано је и снимање документарног филма, као и јединствене композиције, коју ће за ову прилику написати Драгана Табак.

- Њена композиција биће изведена на затварању колоније у недјељу, 2. августа, у 20 часова. То је једна новина у односу на претходне године, а план нам је да покушамо направити синтезу умјетности у свим областима - истакао је Унковић и додао да су, поред стваралачког, планирани и многи други културно-забавни садржаји за госте колоније.

Он је нагласио да је стварање културног догађаја у мањим срединама и те како значајно за њено културолошко уздизање, нарочито када дођу гости из иностранства.

- Степеницу по степеницу, циљ нам је да створимо препознатљиви културни бренд, али и да промовишемо нашу културу и умјетнике, јер ћемо госте одвести и у Бањалуку, како би се упознали са овдашњим културним токовима. Њихов боравак овдје и касније добар глас у региону и свијету, сигурно ће допринијети уписивању Републике Српске на културну и туристичку мапу Европе - нагласио је Унковић и подсјетио на примјер Сићеваћке колоније, која је са Надеждом Петровић постала незаобилазна за врхунске умјетнике из готово цијелог свијета.

Гости колоније, умјетници, од којих су многи, иако импозантних биографија, први пут учесници једне колоније, сложили су се да је овакав умјетнички сазив заиста на високом нивоу, те да ће их нестваран природни амбијент, уз колеге умјетнике, сигурно "натјерати" да изњедре бисере из своје умјетничке маште.

Учесници

Гости колоније су: Радован Крагуљ, Ранка Лучић-Јанковић, Катарина Ђорђевић, Олга Ђорђевић, Мирјана Ђошић, Оливера Вукотић, Весна Милуновић, Радмила Лиздек, Павел Поп, Милутин Копања, Драган Марковић, Миодраг Јеремић и Зоран Игњатовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана