Инглиш: Нигдје нисам срео тако пријатељски настројене људе као у Србији

ГС
Инглиш: Нигдје нисам срео тако пријатељски настројене људе као у Србији

Србија има продукцијске услове за снимање филмова и серија и обучене професионалце на свјетском нивоу, казао је за Танјуг продуцент Џонатан Инглиш који заједно са својом екипом снима трећу сезоне серије "Предстража" на београдском Калемгдану.

Недавно је као вијест одјекнула најава да британски финансијер независних продукција "He­ad Ge­ar Fil­ms" покреће финансијски фонд од 25 милиона долара за финансирање пројеката у Србији, а у партнерству са продуцентском кућом Балканик Маедија из Београда, чланицом Српске филмске асоцијације.

Овај уговор, према оцјени оснивача куће Балканик Медија Џонатана Инглиша, омогућава тој кући да својим клијентима - продуцентима, студијима и ТВ мрежама, обезбиједи пакет опција за финансирање које укључују и финансирање државног повраћаја уложеног новца.

На бази тих подстицајних мјера, уведених 2016. године, у Србији су већ снимане двије сезоне серије "Предстража" и трећа сезона ЦБС-ове серије "Морнаричке фоке".

Поред сервисних пројеката, успостављени фонд финансираће и оригиналне садржаје које развија Балканик Медија.

Један од тих пројеката је управо снимање треће сезоне серије "Предстража", а екипа Танјуга је познатог продуцента  затекла међу аутентичним декором Калемгданске тврђаве гдје је у току снимање глобалног телевизијског формата серије.

Инглиш је напоменуо да је осмишљен безбједности систем на самом сету гдје се здравствено стање чланова екипе провјерава на дневном нивоу.

Славни продуцент истиче да је одушевљен аутентичним историјским амбинетом Калемгданске тврђаве и наглашава да ће у будућности многе продуцентске куће из свијета користити управо тај простор за снимање телевизијских серија и филмова.

Истиче, да је покретање британског финансијског фонда за пројекте у Србији важно за српску еконимију у глобалу. Ријеч је о једном од најважнијих филмских фондова на свијету који је препознао велике могућности дјеловања у Србији прије свга због изузетних професионалних стандарда продукције и обучености професионалаца у филмској индустрији.

Он је додао да цио пројекат сарадње подразумијева и развој локалних телевизијских и филмских продукција, а на тај начин и цијеле индустрије у Србији.

Инглиш са одушевљењем говори о знању и посвећености професионалаца из Србије са којима успјешно сарађује.

- Своје искуство из Србије радо дијелим са пријатељима из цијелог свијета. Професионалци из Србије могу да одговоре сваком изазову било које иностране продукције. Дешавало се да успјешније и са више жара раде свој посао него што је то случај са професионалцима који долазе у Србију. Овдје сам срео и имам задовољство да радим са изузетно обученим и образованим професионалци са вишегодишњим искуством - нагласио је Инглиш.

У екипи која реализује снимање треће сезоне серије "Предстража" има неколико људи из Србије на руководећим мјестима, а 
Инглиш каже да вјерује у њихов професионализам и посвећеност.

Додаје да се постпродукција серије такође ради у Србији јер су професионалци из области специјалних ефеката или дизајна звука на свјетском нивоу.

Према његовим ријечима, поносан је што у његовој продукцији раде и редитељи из Србије.

- Вјерујем да смо за сада једина инострана продукција у Србији која је ангажовала локалне редитеље. Генерално сви ти услови за снимање серија и филмова не постоје нигде у региону. Србија је сјајно мјесто за снимање серија и филмова и тај утисак носим са собом од када сам 2012. дошао у Србију. Наравно томе доприноси и чињеница да сам овдје упознао своју супругу. Из Лос Анђелеса сам дошао у Београд што је, признаћете, велика промјена. Одлична промјена - каже кроз смијех Инглиш.

Његов главни утисак ван професионалног оквира је да су људи у Србији дивни и да је земља веома лијепа.

-  Овдје сам срео изузетно гостољубиве људе. Нигде на свеијту нисам срео тако отворене и пријатељски настројене људе. Такође, у Србији имамо спој неколико цивилизација и културе што се најбоље може сагледати кроз раскошне и врло вриједне културне споменике. Ипак најврједније што Србија има су људи...Кроз различите пројекте до сада запослили смо неколико стотина локалних професионалаца на обострано задовољство. То су образовани и вриједни људи - казао је Инглиш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана