Информативно-позајмно одјељење Народне и универзитетске библиотеке RS почиње са радом 11. маја

Срна
Информативно-позајмно одјељење Народне и универзитетске библиотеке RS почиње са радом 11. маја

БАЊАЛУКА - Информативно-позајмно одјељење Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске почеће са радом 11. маја, најавила је директор ове библиотеке Љиљана Петровић Зечић.

“Од јуче је практично дозвољен рад библиотекама и предузимамо низ мјера с циљем заштите корисника и библиотекара. Приступ фонду овог одјељења више неће бити слободан, односно корисници неће моћи да сами бирају публикације. Они ће долазити са одређеним насловима или ће узимати књиге по препорукама библиотекара”, рекла је Срни Зечићева.

Према њеним ријечима, пулт који је сада измјештен испред фонда да би био онемогућен приступ, биће обезбијеђен провидним дистанцером од плексигласа, а у библиотеку ће улазити ограничен број корисника поштујући дистанцу.

“За улазак у библиотеку биће обавезно ношење заштитне маске и рукавица уз дезинфекцију обуће. На улазу ће бити вршена дезинфекција руку. Уколико корисник не буде имао маску и рукавице, то ћемо им обезбиједити како их не бисмо враћали”, додала је Зечићева.

Говорећи о заштити књига које се враћају у библиотеку, Зечићева је рекла да Народна и универзитетска библиотека завршава собу са УВ расвјетом, гдје ће бити обављана дезинфекција књига, новина и опреме, додавши да је то најефикаснији вид дезиффекције.

Зечићева је истакла да су све књиге које добију у библиотеци претходно дезинфиковане, те да ће то бити урађено и са 3.000 наслова који су тренутно на задужењу код корисника библиотеке због прекида рада.

Она је навела да ће читаонице и даље бити затворене, изразивши наду да ће оне почети са радом у догледно вријеме, уз поштовање дистанце, квадратуре простора и броја људи који ту буду ту боравили.

Када је ријеч о активностима Народне и универзитетске библиотеке током пандемије вируса корона, Зечићева је навела да су у том периоду радили сви онлајн кориснички сервиси, те да корисници у том смислу нису били оштећени.

Зечићева је додала да је библиотека током овог периода изашла у сусрет онима који су жељели да читају, објављивани су одређени линкови за читање књига, прије свега дјечије кљижевност, урађен је и портал о старој Бањалуци са фокусом на прву половину 20. вијека.

Она је навела да је заједно са Универзитетском библиотеком “Светозар Марковић” из Београда дигитализован и одређени број публикација из фондова и објављен на сајту као вид солидарности библиотекара са колегама из Италије са којима сарађују.

Зечићева је истакла да је на специфичан начин обиљежен и 23. април, Свјетски дан књиге и ауторских права, када је подијељено више од 700 књига корисницима Народне и универзитетске библиотеке у Бањалуци.

Она је нагласила да ће свима који су учлањени у ову библиотеку, а чланство траје годину дана, оно бити продужено за још за два мјесеца како не би били оштећени за период када библиотека није радила.

“Систем опомена је искључен од 13. марта, када ја библиотека престала са радом, тако да ни у том смислу неће бити репресивних мјера”, навела је Зечићева.

Републички штаб за варедне ситуације ублажио је јуче поједине мјере донесене с циљм спречавања ширења вирус корона, а односе се на почетак рада библиотека, музеја, појединих занатлија, трговаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана