Илиндански пјеснички сусрети у Дервенти

СРНА
Илиндански пјеснички сусрети у Дервенти

ДЕРВЕНТА- У Дервенти су данас одржани 22. Међународни илиндански пјеснички сусрети "Прљача 2023" на којима је учествовало више од 50 пјесника из Републике Српске и региона.

Марина Матић из Србије са пјесмом "Сава", побједник је на међународном конкурсу за избор најбоље пјесме посвећене љепотама вода, на који је стигло 58 радова из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Сјеверне Македоније, Црне Горе, Бугарске, Хрватске, Њемачке и Швајцарске.

Пјесничке сусрете, које организује Српски књижевни клуб "Вихор" из Дервенте, отворио је градоначелник Милорад Симић, који је истакао је да град подржава овакве скупове и "Вихор".

"Данас имамо и госте који живе у бијелом свијету, од Србије до Канаде, и то само увећава задовољство данашњим скупом. Честитам свима који су учествовали на конкурсу и онима који су истакли ријеку Укрину и можда феномен `Водени цвијет`. Треба чувати природу, Укрину и његовати лијепу ријеч", изјавио је Симић новинарима.

Предсједник Управног одбора "Вихора" Милорад Ђурђевић изразио је задовољство што из године у годину манифестација и пјеснички конкурс окупљају нове и младе учеснике.

Матићева, којој је ово друго учешће на конкурсу који организује "Вихор", рекла је да јој много значи награда и нова познанства.

Побједник у категорији шаљиве пјесме је Снежана Раковић из Бањалуке са пјесмом "Када је вода", а у категорији "Укрински водени цвијет" најбољом је проглашена пјесма "Посљедњи валцер" Биљане Добриловић из Добоја.

Најљепше пјесме о љепотама вода ове године бирао је трочлани жири на чијем је челу била Далиборка Малешевић, те Саша Гајић и књижевница Недељка Ђукић Боројевић.

Гост манифестације био је и члан Српске националне академије Канаде Жарко Брестовац, којем је градоначелник додијелио плакету града Дервента, а пригодне поклоне уручио је и предсједник "Вихора" Ненад Симић.

"Наша академија постоји 40 година и желим да се у своје и у име академије захвалим на гостопримству овој манифестацији. У Дервенту сам дошао на сабор Брестоваца, а ово је други пут у 55 година, колико живим изван Дервенте, да сам дошао у наш град", рекао је Брестовац.

Манифестација је одржана у просторијама Центра за културу уз генерално покровитељство градоначелника Дервенте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана