Илић: Шанса за афирмацију домаћих аутора

Срна
Илић: Шанса за афирмацију домаћих аутора

БАНЈАЛУКА - Вршилац дужности директора Центра за развој и унапређење кинематографије Републике Српске Ања Илић истакла је да је значај оснивања ове институције вишеструк, како за филмске ствараоце, умјетнике и струку, тако и за цијелу Републику Српску, те да ће шансу да покажу потенцијал имати домаћи аутори.

Илићева је навела да ће у Филмском центру бити упослени домаћи филмски радници, те да ће рад ове институције финансирати Влада Републике Српске.

Она је навела да ће новац бити намијењен радницима у Републици Српској, “односно свим оним људима који су потребни у процесу стварања филмског пројекта”.

“Имаћемо прилику да афирмишемо наше филмске раднике кроз рад Центра, а то ће се свакако показати значајним када буду реализовани први филмови, који ће, надам се, угледати свјетло дана и на неким другим сценама и фестивалима у региону и имати дистрибуцију ван наших граница”, рекла је Илићева за “Независне новине”.

Према њеним ријечима, у плану је да се кроз рад Центра оствари комуникација с регионом, али и Европом.

“Бићемо отворени за све сарадње. Вјерујем да се европска филмска сцена радује новом члану, јер је то увијек прилика за сарадњу и одличан пут да будемо релевантни са другима и да сарађујемо са другима. Временом ће се сазнати за нас, те се надам да је Србија прва станица којој ћемо се обратити за сарадњу и копродукције”, навела је Илићева.

Она је истакла да је на почетку важно да се институција стави у законски оквир, те да се заврши формално-правни дио, као и доношење статута, правилника о систематизацији, расписивање конкурса за радна мјеста, односно да Центар буде на чврстим ногама.

“До краја године планирамо да оспособимо хладни погон, а већ у првом мјесецу наредне године био би први позив за филмске раднике, односно први грант за финансирање филмова”, навела је Илићева.

Она је напоменула да је рад Центра комплексан, те да је потребно укључити много људи да би све добило своју снагу и напредак.

“Циљ нам је стратешко бављење кинематографијом, излазак на међународну сцену, генерисање свих токова кинематографије у којој се сада налазе Европа и свијет. Важно је да будемо укључени у све те свјетске токове, да ослушкујемо куда се филмска индустрија креће у односу на нас и на наше стање, да то покушамо да избалансирамо и помиримо, а да бисмо могли да остваримо прави пуни потенцијал овђе код нас”, рекла је Илићева.

Она сматра да је најважније да буду снимљени добри филмови, те да вриједан, предан и озбиљан рад води на добру страну.

“Виђећемо како ће све функционисати, пуно је различитих спољних фактора који ће утицати и имати можда пресудну улогу у позиционирању нас и наше кинематографије у Европи и свијету. Али, корак по корак, мудро, паметно и резултате ћемо сигурно виђети”, рекла је Илићева.

Она је изразила задовољство јер је иницијална идеја за институционализацијом и системским рјешавањем питања кинематографије у Републици Српској започета на иницијативу српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Илићева је навела да је повод био филм “Дара из Јасеновца”, премијерно приказан 20. фебруара.

“Поводом премијере уприличен је пријем за глумце, који су играли у овом филму, код Додика и тада је на његову иницијативу заправо зачета та иницијална идеја и ево, три мјесеца након тога, удруженим снагама власти и струке, дошло је до оснивања филмског центра”, рекла је Илићева.

Она је напоменула да се оснивање овакве институције није десило преко ноћи, него да је то резултат дугогодишњег рада филмских стваралаца, а да је пресудни моменат био филм “Дара из Јасеновца”, гђе су глумци и цијела стручна јавност препознати као квалитетни и спремни да одговоре на велики изазов као што је филмски центар.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана