Илић: Расписано девет конкурса, за шта је издвојено 364.000 КМ

Srna
Илић: Расписано девет конкурса, за шта је издвојено 364.000 КМ

Аудио-визуелни центар Републике Српске отворио је девет јавних конкурса за финансирање развоја сценарија и суфинансирање развоја пројеката, а за које је издвојено 364.000 КМ.

Расписани су конкурси за финансирање развоја сценарија игране ТВ серије, затим дугометражног играног филма, краткометражног играног филма, те конкурси за суфинансирање развоја пројекта дугометражног играног филма, дугометражног документарног филма, игране ТВ серије, кратког анимираног филма, као и кратког документарног филма и краткометражног играног филма.

Вршилац дужности директора овог центра Ања Илић истакла је да је ријеч о врло важним конкурсима за Центар, али и за умјетнике из аудио и визуелних дјелатности.

- Они представљају предфазу и предпродукцију, јер су средства намијењена за припрему и осмишљавање пројекета и за њихово подизање на виши и квалитетнији умјетнички и продукциони ниво - рекла је Илићев.

Изразила је задовољство што конкурси које расписује Центар имају све више заинтересованих који се на њих пријављују.

- Очекујемо и да се на ове конкурсе пријави велики број продуцената и аутора, како младих, тако и оних старијих и искуснијих - рекла је Илићева.

Навела је да су конкурси отворени у понедјељак, 9. октобра, те да ће трајати мјесец дана.

Илићева је напоменула да је у протеклом периоду Центар реализовао више успјешних конкурса.

- То су, између осталих, конкурси за завршне студентске филмове, за развој пројеката кратког и дугог играног филма, те за развој сценарија - рекла је Илићева.

Она је навела да велико интересовање влада за конкурсе из области анимираног филма.

- Њихова заједница је врло активна и сви пројекти пријављени на конкурсе су квалитетни и добро припремљени - рекла је Илићева за Срну.

Она је навела да је од почетка године до сада расписано укупно 28 конкурса, да се ускоро очекују резултати за продукцију дугог играног филма, те да ће ове године имати још четири конкурса и то у децембру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана