Илић: Филм - најбољи промотер државе и нације

Срна
Илић: Филм - најбољи промотер државе и нације

БАЊАЛУКА- Вршилац дужности директора Аудио-визуелног центра Републике Српске Ања Илић рекла је да филм најбољи начин да се културолошки и национално презентује нека држава, те нагласила да је Српска на том путу.

"Нема боље слике о неком народу која може отићи у свијет од филма", рекла је Илићева у интервјуу Срни.

Она је навела да се у бившој Југославији придавао значај снимању филмова, како квантитетом, тако и квалитетом.

"Драго ми је да смо и ми одлучили да идемо у том правцу", истакла је она.

Добар одзив на конкурсе

Говорећи о 2022. години, Илићева је навела да је за Центар била веома успјешна и да је задовољна урађеним.

"Пред крај 2022. године, када су створене и законске могућности, Центар је отворио и конкурсе. Главна дјелатност Центра јесте финансирање и суфинансирање домаћих аудио-визуелних дјела", напоменула је она.

Илићева је истакла да задовољна одзивом на конкурсе и пристиглим пројектима, који су веома занимљиви и имају потенцијала, па наредних година могу да буду реализовани.

"Вољела бих да их је било и више јер смо имали финансијске могућности да их подржимо", рекла је Илићева.

Илићева је изјавила да јој је жао што сцена документариста није одговорила на конкурсе и доставила пројекте, али је изразила наду да ће то учинити током ове године.

Она је истакла да је најважније да је Центар основан, као и доношење новог закона о аудио-визуелним дјелатностима који је веома добро дефинисао цијелу област, те омогућио стабилно и континуирано финансирање.

Важно удруживање струке

Говорећи о плановима у 2023. години, Илићева је навела да ће кључне ствари бити отварање конкурса за развој и производњу углавном кратких форми.

"Жељела бих да се удружи струка и да се оснују удружења продуцената, сценариста, редитеља... јер бисмо тако, заједно са Центром, подијелили одговорност за сва дешавања у аудио-визуелним дјелатностима", каже Илићева.

Она је указала да би тако удружења директно била укључена у рад Центра, како кроз календар конкурса, тако и кроз њихово креирање планирање и израду.

"На тај начин би учествовали и у формирању комисије и одређивању количине новца која би се расподијелила за одређени конкурс. Такође, имали бисмо и велики утицај и допринос на све што се дешава", истакла је она и додала да је само основано удружење аниматора које веома добро функционише и тренутно има највише бенефита од Центра.

Стабилно финансирање

Илићева сматра и да је стабилно финансирање Центра од пресудног значаја, будући да је проценат уграђен у Закон о аудио-визуелној дјелатности, па ће се сваке године знати колико новца ће бити издвојено.

"На тај начин ћемо моћи да распоредимо новац. Један дио ће бити утрошен у функционисање самог Центра, али и на пројекте у аудио-визуелној дјелатности", каже Илијћева.

Она је нагласила де ће са стабилним финансијама Центар и на међународној сцени бити релевантан и кредибилан, те моћи постати партнер било коме ко планира да снима у Републици Српској.

Илићева сматра да је веома значајна сарадња са регионалним центрима који се баве овом дјелатношћу.

Према њеним ријечима, важна је размјена и умрежавање, јер се тако омогућава већи извор фонансирања, али могућност упошљавања људи и размјена са другим.

"Важно је рецимо да људи из Србије, Црне Горе и Хрватске долазе овдје, сарађују са нашим филмским радницима, да се заједно формирају ауторски креативни технички тимови. То би имало далекосежан утицај и важност на сам крајњи производ", истакла је Илићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана