Игра стиховима за празник књиге

Глас Српске
Игра стиховима за празник књиге

Бањалука - Празник књиге - 81. рођендан Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске прослављен је јуче у Бањалуци, а све је протекло у знаку стихова.

Одржано је интересантно такмичење за средњошколце, а учествовали су ученици шест бањалучких школа. Екипе школараца имале су одређено вријеме да пронађу 30 књига од којих су слагали својеврстан стих. Циљ је био да се друже, упознају књижни фонд и да се истовремено забаве.

- Осим рођендана библиотеке обиљежили смо и 149 година од настанка српске читаонице која се развила из бањалучке богословије. Наша библиотека је у великом библиотечко-информационом систему дио балканске мреже, радимо озбиљно на дигитализацији библиотечке грађе. Припремамо за 140 година од рођења Петра Кочића критичко издање "Суданије" - рекла је директорица Народне и универзитетске библиотеке РС Љиља Петровић-Зечић.

Истиче да су Дан библиотеке посветили читаоцима, а за синоћ је било планирано отварање љетње терасе.

- Одлучили смо да тераси дамо интересантан назив "Мачка на усијаном лименом крову" по драми Тенесија Вилијамса. Јер тераса која гледа на Кастел је практично кров Дјечијег позоришта РС. Ту ћемо одржавати књижевне вечери и друге програме, а и нашим студентима који уче овдје служиће као мјесто за одмор - каже Петровић-Зечић.

У националној библиотеци увијек је много активности, а тренутно је посјетиоцима доступна изложба "Читамо и пишемо са Аном Франк", а ускоро ће бити отворена поставка првој учитељици у БиХ Стаки Скендеровој.  А. Г.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана