Игор Ђорђевић, глумац, за “Глас Српске”: Јавним простором владају мржња и јефтини популизам

Илијана Божић
Игор Ђорђевић, глумац, за “Глас Српске”: Јавним простором владају мржња и јефтини популизам

Јавни простор нам је одавно постао једно нехигијенско место. У њему тек владају вируси и бактерије мржње и јефтиног популизма. За то не помаже маска и асепсол него само дистанца.

С обзиром на то да је сада вријеме празника, пожелео бих свима да бирају друштво и радије проводе јутро ако не са ближњима онда са неким Црњанским, Ћопићем или Андрићем пре него уз плитки, шљаштећи телевизијски јутарњи програм.

Рекао је то глумац Игор Ђорђевић у разговору за “Глас Српске” говорећи о тренутној ситуацији, празницима и улогама које игра како у позоришту тако и на ТВ екранима.

- Поручио бих свима да ово време проведу окренути више себи и својим породицама. Поглед ка унутра пре него ка споља. Да редукују  боравак испред телевизора и мобилних апликација, а поготово да се чувају радијације информативних садржаја - додао је Ђорђевић.

ГЛАС: Боравили сте у Бањалуци за потребе снимања серије “Адвокадо”. Можете ли нам открити о каквом пројекту је ријеч, у каквој улози ће публика имати прилику да Вас види?

ЂОРЂЕВИЋ: “Адвокадо” је једна калорична комедија изашла из пера Николе Пејаковића. Режију потписују Коља и Саша Хајдуковић, који су за овај пројекат окупили сам врх нашег глумишта. И да ову двојицу не доживљавам као своје пријатеље, овакав позив се не одбија, него се ради са великом радошћу.

ГЛАС: И раније сте снимали у Бањалуци. Да ли се радо враћате нашем граду?

ЂОРЂЕВИЋ: У Бањалуци сам као код куће, чак ми је и мало боље, јер сам лишен свакодневних оперативних обавеза. Уз то окружен сам добронамерним  и вредним људима који знају шта раде. Од тога не може боље.

ГЛАС: Глумили сте у серији “Кости” која је такође везана за Бањалуку. Зашто нам је у овом тренутку била потребна једна оваква серија?

ЂОРЂЕВИЋ: За играни телевизијски садржај квалитета какве имају  “Кости” не постоји лоше време за приказивање. Ауторски двојац Пејаковић- Хајдуковић поново је показао да зна како се производи висококвалитетна серија. И поново су надрасли конкуренцију. Сматрам да је тако делом и због тога што им то није била намера  и што  нису имали потребе да се такмиче. И нешто још важније, нису имали потребу да  личе ни на једну “Нетфликс” и “ХБО” или било коју другу серију, већ да храбро и зналачки, без комплекса, испричају своју дубоко аутентичну причу. Зато је публика примила “Кости” тако непосредно и емотивно. “Босонога” продукција је сад заиста доказала и показала да то што се не налази у Београду, него у Бањалуци, може да буде њена велика предност. Због свега тога мислим да њихово време тек долази.

ГЛАС: У филму “Дара из Јасеновца” играте усташу Анту Врбана. Колико је тешко било ући у један такав лик? Како је било снимати сцене за овај филм и колико је према Вашем мишљењу важно данас приказати овакве историјске догађаје?

ЂОРЂЕВИЋ: Било је, најблаже речено, узнемиравајуће. Сад кад је филм готов видим да не само да  испуњава очекивања него и свој узвишени циљ, а то је да извлачи из заборава толике невине људе и децу  који су тамо изгубили своје животе.

ГЛАС: Публика обожава да Вас гледа у позоришним представама. Недостаје ли Вам театар и како је на Вас утицала епидемиолошка ситуација?

ЂОРЂЕВИЋ: Морам признати да ми је пријала ова пауза. Позориште је исконски дом  глумца и њему дугујем све што знам о глуми па и о животу, али то је исцрпљујући и немилосрдни посао, где одлази много енергије. Тако да пауза много прија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана