Ибзенова Нора тест савременог доба

Александра Маџар
Ибзенова Нора тест савременог доба

Бањалука - Премијером представе "Луткина кућа (Нора)" у недјељу у 20 часова на великој сцени Народног позоришта Републике Српске биће отворен 17. Театар фест "Петар Кочић" под слоганом "Свевремени-савремени".

Потврђено је ово на прес-конференцији одржаној у петак у националном театру, када је умјетнички тим представио богат програм фестивала и најавио да ће публика уживати у чарима позоришта до 15. јуна.

Поносан што је на даске овог театара комад Хенрика Ибзена поставио један од најбољих редитеља из региона Небојша Брадић, умјетнички директор и глумац Народног позоришта РС Александар Стојковић истиче да позориште мора водити рачуна о репертоару и редитељима са којима сарађују.

Брадић је подсјетио да је Ибзеновој причи удахнуо живот на сцени по преводу Љубише Рајића који је преминуо прије двије године.

- Још пре 135 година када је "Нора" написана, изазвала је велику пажњу јавности, то је био друштвени догађај, да не кажем скандал. Од тог времена она се игра на свим светским позорницама - каже Брадић.

Наглашава је да је Ибзен  поред Виљема Шекспира најизвођенији писац у театру.

- Зато је обавеза свакаког позоришта да се овом писцу враћа и да у њему налазе инспирацију, те да покуша успоставити мост са савременом публиком - сматра Брадић.

Објаснио је да је "Нора" у том времену била "инцидент" јер је први пут покренула питања женских права и то јавно на сцени.

- Ибзен је први довео у питање институцију брака. Говорио је о серији лоших, чак очајних бракова. Због тога је он прешао у ово вријеме и постао наш савременик, а ми свакодневно говоримо о питању слободе и индивидуалном избору - казао је он.

Велики понос због чињенице што тумачи насловну улогу, Нору, није крила ни Сандра Љубојевић која сматра да су са редитељем успјели направити универзалну, тачну и инспиративну представу.

Жеља се испунила и глумцу Борису Шавији који тумачи лик адвоката Хелмера, Нориног мужа, јер каже да воли да игра у класицима.

- Комад је као некакав тест времена, а ми када се бавимо њиме уткамо и дио наше савремености. Текст је увијек на проби, и покаже се да је  чврст полигон за испитивање дилема, морала, и друштва времена у којем тренутно живимо - нагласио је Шавија.

Публика ће ове године имати прилику да ужива у комадима "Чаробњак" Федора Шилија, "Чудо у поскоковој драги" Анте Томића и "Трпеле" Милене Деполо и Бобана Скерлића. На репертоару су и "Глуха свадба" Хасана Џафића, Лајле Каикчија и групе аутора, "Мистер долар" Бранислава Нушића и "Рођендан господина Нушића" Душана Ковачевића.

Честитка из Владе РС

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић приредила је у петак пријем за директора Народног позоришта РС Ненада Новаковића, редитеља награђене представе Николу Пејаковића и глумце из представе "Ожалошћена породица".    Цвијановићева је честитала  ансамблу који је за ову представу на "Стеријином позорју" добио специјалну награду и изразила наду да ће национални театар и даље његовати традицију постављајући високе умјетничке стандарде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана