И данас чезнемо за Кочићевом идејом о слободи

Мирна Пијетловић
И данас чезнемо за Кочићевом идејом о слободи

Бањалука - Непролазним стваралачким замахом књижевник Петар Кочић заузео је значајно мјесто у српској књижевности. Оно што дубоко прожима и обиљежава његово књижевно дјело јесте идеја слободе која га је водила и којој је служио чим год да се бавио - књижевношћу, политичким радом, или трибунском дјелатношћу.

Рекао је ово на отварању "Кочићеве књижаре" која се налази на отвореном простору поред храма Христа Спаситеља у Бањалуци, професор Душко Певуља. Он је подсјетио да се у овој години обиљежава 100 година од смрти и 115 година од објављивања Кочићеве прве приповијетке "Тубе".

Ова књижара на отвореном, чији је идејни стваралац и реализатор Задужбина "Петар Кочић" Бањалука-Београд на челу са Николом Вуколићем, биће доступна свим љубитељима писане ријечи до 10. септембра.

Књижара ће, поред дјела Петра Кочића, понудити обиље литературе великог броја српских и иностраних књижевника, која су највећим дијелом штампана у издањима издавачких кућа из Републике Српске.

Једна од књига које ће красити овај Кочићев штанд је и "Сабрана дјела Петра Кочића" у издању Задужбине, а која је награђена првом наградом на Сајму књига у Новом Саду.

- Данас, у многим сегментима наших живота на овим просторима, па и обиљежавању лика и дјела нашег великог српског писца, ми нисмо увијек на Кочићевом трагу, не слиједимо ту његову мисао о слободи - казао је Певуља.

Он је додао да су овакве манифестације и идеја о књижари на отвореном са његовим именом, добар пут "да му се одужимо за све оно што нам је оставио и о чему је у својим дјелима говорио".

- У свакој Кочићевој реченици ми препознајемо себе, јер је он писао о живим, стварним ликовима са Змијања. Чини ми се да нико на такав начин, као он, није могао да завири у душу човјека, и да осјети тај његов слободарски дух, за којим је он чезнуо, а за којим и ми данас чезнемо - казао је Вуколић.

О Кочићу је на отварању ове књижаре бесједио и књижевник Ранко Рисојевић који је истакао да у својим дјелима покушава да слиједи књижевну линију коју је исцртао Петар Кочић. Он је подсјетио и на велики значај и дјело књижевника и преводиоца Коље Мићевића који је написао најкраћу, али прекрасну пјесму о Кочићу:

Скочићу Кочићу,

луд од смијања

у врх Змијања.

"Кочићева књижара" организована је у сарадњи са градом Бањалука.

Изложба скулптура

Угледни умјетник из Француски Жоел Баста направио је интересантне скулптуре ликова из дјела Петра Кочића. Оне су својом аутентичношћу пред мноштво заинтересованих Бањалучана донијеле дашак Змијања, те присутне "увукле" у непролазну мисао великом српског писца и народног трибуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана