И 85 година послије убиства није познато гдје почива Лорка

Танјуг
И 85 година послије убиства није познато гдје почива Лорка

МАДРИД - Прошло је 85 година од убиства Федерика Гарсије Лорке, једног од највећих шпанских пјесника свих времена, а мјесто гдје почива његово тијело још није познато.

Лорку, аутора незаборавних пјесничких збирки, као што су „Цигански романсеро" или „Пјесник у Њујорку", убили су припадници Франковог режима највјероватније између 17. и 19. августа 1936, мјесец дана након почетка грађанског рата у Шпанији, а његово тијело никада није пронађено, наводи Еуроњуз.

Вјерује се да је сахрањен у масовној гробници, са још најмање 200 људи, на подручју Гранаде, његове родне провинције.

Пошто се до данас не зна тачна локација његове гробнице, то овог пјесника чини симболом свих жртава франкоизма које тек треба да буду идентификоване.

Цитирајући неке од Лоркиних стихова, шпански премијер Педро Санчез одао је почаст великом песнику.

"85 година након погубљења, његово дјело, његово наслијеђе и његов начин виђења и разумијевања стварности и даље живи" , написао је шпански премијер на Твитеру.

Шпанска влада недавно је одобрила 150.000 евра за ексхумацију ове масовне гробнице, радови треба да почну у новембру, а процијењује се да је у Шпанији око 130.000 жртава које се воде као нестале током грађанског рата и Франкове диктатуре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана