Хуманитарном акцијом обезбијеђена вриједна донација за "Мозаик пријатељства"

ГС
Foto: Борислав Брезо

БАЊАЛУКА - Предсједник бањалучког хуманитарног удружења "Мозаик пријатељства" Мирослав Субашић рекао је за "Глас Српске" да је пресрећан што је организован хуманитарни догађај "Умјетност која никоме не треба".

- "Мозаику" овакав потез, као и донација много значе, и не само материјално него да знамо да су уз нас људи који су спремни да тако нешто организују, али и они који су дошли и ту иницијативу подржали. Донирани новац ћемо утрошити у набавку основних животних средстава, прије свега прехрамбених. Срећан сам што нас људи цијене - рекао је Субашић.

Хуманитарни догађај под називом "Умјетност која никоме не треба", одржан у Дому омладине, у сваком погледу оправдао је свој циљ јер је аукцијском продајом умјетничких дјела и старих предмета за јавну кухињу "Мозаик пријатељства" прикупљено више од 5.000 КМ.

Нове власнике добило је више од 100 умјетнина, а већина радова стављена је на јавну лицитацију, док је дио продаван у кутку именованом "Дај шта даш, узми шта желиш". Иако су у питању радови са несавршеностима, настали без сврхе или они чија је сврха с временом испуњена, интересовања за њих није недостајало.

Музичарка Андра Кидо, која је водила аукцију, али и сама донирала једно дјело у сврху прикупљања новца за донацију, каже да су посјетиоци препознали смисао идеје.

- Желимо да захвалимо свима који су одвојили вријеме, а и врло пристојну количину новца да подрже ову причу. Оно што нас је посебно обрадовало јесте то што су распродати сви радови за које се лицитирало. Без обзира на то да ли су их донирали етаблирани или млади умјетници, за сваки рад је стизала почетна понуда чим он дође на ред. Тиме смо добили потврду да су и посјетиоци препознали суштину догађаја, да то буде другачије, суштински забавно, а на крају свима корисно вече - рекла је Кидо.

Организатор акције Ненад Боснић од почетка припрема био је импресиониран одзивом умјетника и колектива, којих се окупило више од 30, али истиче да би сав тај труд био узалудан да га суграђани нису препознали и наградили на најбољи начин, односно донацијама за јавну кухињу.

- Посјетиоци су одвојили 4.202 КМ за умјетност, а када смо на то додали износе које су издвојили "Тропик" и "Мој­ маркет", као једина велика компанија која се одазвала нашем позиву, те нови бренд "Јарт", дошли смо до укупне суме од 5.002 КМ. Такође, дошли смо и до закључка да нам је умјетност ипак потребна јер чак и кад је "фелерична", она и даље буди нешто у човјеку. Овај пут је то била једна од најљепших особина, солидарност - рекао је Боснић.

Техничку подршку догађају пружило је ДИС - Позориште младих, док су организацију помогли и Дом омладине, Градско позориште "Јазавац", Фото "Нера", Фото "Ивица", "МакоПринт", те ресторан "Марко Поло". С обзиром на успјешност, пројекат можда добије и наставак.

- Интересовање на страни умјетника дефинитивно постоји, јер смо се и сада брзо нашли у ситуацији да одбијамо радове зато што су дошли сувише касно или их већ имамо превише. Реакције јавности су од старта искључиво позитивне, а и прикупљена средства су, по нашој оцјени, за свако поштовање. Природно је, стога, да се родила идеја о наставку који би био и садржински и географски шири, али о томе тек треба да озбиљније размишљамо - додао је Боснић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана