Хрватски глумац потпуно искрено: Мука ми је више од тога што су Срби увијек негативци

Б92
Хрватски глумац потпуно искрено: Мука ми је више од тога што су Срби увијек негативци

Хрватски глумац Горан Богдан који у криминалистичкој серији "Последњи пантери" о балканским пљачкашима глуми Милана, српског крадљивца дијаманата, члана банде Пинк Пантер истакао је како му је мука од приказивања Срба у негативном свијетлу.

Глумац је објаснио зашто се уопште креирају такве предрасуде.

"Није проблем у нашој криминалистичкој историји, извор тога је наша површност. Док се све посматра кроз призму површности, и у политици и у култури, увијек ћемо бити приказани као негативци. Зато се историја и понавља. То је до нас. Ми потврђујемо слику коју имају о нама, умјесто да је оповргнемо. Ја у ту криву слику лично не вјерујем. Имамо ми и друго да покажемо. Међутим, то се неће промјенити све док се многи с Балкана тиме поносе, јер је то лакше. Лакше је бити будала него се трудити. Док год је тако и док год ово друштво не даје перспективу онима који хоће другим путем, путем труда и рада, ништа се неће промјенити", каже Богдан и додаје да му за улогу нису била потребна додатна упутства јер је и сам живио у таквим околностима.

Горан истиче да му за ову улогу нису биле потребне припреме јер се поситовјетио са ликом.

"Долазим из Босне, из таквог краја да ми нису биле потребне књиге да бих спремао ову улогу. Мука ми је више од свега тога. Све се надам да ће се то смањити. Трудим се да радим свој посао, да играм улоге које ми дају. Живот лика Милана је оно што сам донекле и ја живио. Он је нежно створење које живи у таквим околностима - у рату у БиХ - и он је видио да ће га та нежност коштати главе. Он се натјерао да буде криминалац само да би преживио", закључује Горан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана