Храбри Солунци проговорили на сцени

Александра Маџар
Храбри Солунци проговорили на сцени

Бањалука - Отварањем изложбе "Милунка Савић" и премијером представе "Солунци говоре" засијало је ново свјетло над великим страницама српске историје и почела манифестација "Дани Владе С. Милошевића".

У малом изложбеном салону Банског двора Културног центра у недјељу увече пред бањалучком публиком оживјела је хероина Милунка Савић кроз фото-документарну изложбу аутора Мирослава Живковића. Поставку је отворио министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија.

Прича Антонија Ђурића о часним јунацима који су свим срцем и младим годинама поносно одбранили српску земљу од Аустроугарске оживјела је на сцени Народног позоришта РС. У публици мук, у ваздуху поштовање,  а на сцени Солунци говоре о рату, о догађајима и животима који су дати за слободу Срба. Драму "Солунци говоре" гледали су предсједник Републике Српске Милорад Додик који је генерални покровитељ манифестације "Дани Владе С. Милошевића". У публици је био и лични изасланик предсједника Србије Томислава Николића Јасмина Митровић-Марић. Додик и Николић су покровитељи ове представе.

Премијери су присуствовали и члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић, предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић, премијер РС Жељка Цвијановић, министри у Влади РС и Савјету министара БиХ, те генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић.

- Поносан сам и дирнут. Ова представа требало би да постане дио образовања у основним школама Републике Српске и Србије, такав је план. Желимо да овај комад на најбољи могући начин пробуди свијест ђака о значајним историјским догађајима - истакао је Милорад Додик.

Не кријући задовољство редитељ Цисана Мурусидзе казала је да је успјешна премијера резултат великог повјерења између ње и глумаца.

- Своје искуство поклонила сам овим талентованим глумцима, а са друге стране дивила сам се њиховој младости и енергији - нагласила је она.

Аутентична драма заједнички је пројекат Академије умјетности из Бањалуке и Академије уметности Алфа универзитета у Београду.

-  Премијера је била боља од сваке пробе. Публика нас је носила - рекао је глумац Иван Перковић из Бањалуке.

Лик Будимира Давидовића оживио је глумац Дарко Ивић из Београда.

- Лепо је било оживети ликове који су ратовали и полагали своје животе да би ми данас могли да се називамо Србима  - казао је Ивић.

Велику част што је радио на овој представи осјетио је и бањалучки глумац Данило Керкез.

- Трудили смо се да оправдамо повјерење свога народа и одамо почаст онима који су одбранили нашу земљу - рекао је он.

Милунка Савић  

- Идеја ми је да испред Историјског музеја Србије подигнем споменик Милунки Савић у наредне четири године и да је вратимо тамо где она припада. Значајнију жену у историји српског народа нисмо имали - казао је аутор изложбе Мирослав Живковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана