Хорско сјећање на Мокрањца

Александра Маџар
Хорско сјећање на Мокрањца

Бањалука - Изводом из Шесте руковети, пјесмом "Хајдук Вељко" српског музичког великана Стевана Стојановића Мокрањца хор бањалучке Академије умјетности отворио је концерт овом композитору у част.

На овај начин у Банском двору Културном центру, у оквиру манифестације "Дани Владе С. Милошевића", обиљежено је стотину година од Мокрањчеве смрти.

Концертом, који је одржан у сриједу увече и на којем су се могла чути најзначајнија дјела овог славног композитора, дириговао је Немања Савић. Млади студенти глуме Академије умјетности у Бањалуци Марина Пијетловић и Александар Ристановић упознали су публику са Мокрањчевим животним путем, који је био јако интересантан. Клавирска пратња повјерена је пијанисти Дејану Јанковићу, док су као солисти наступили баритон Лазар Радоја, ђакон Радојица Жагран и Дејана Симић (флаута).

- Програм концерта обухватио је пресјек најзначајнијих Мокрањчевих дјела. Познато је да је он оставио неизбрисив траг, како у области свјетовне тако и духовне српске музике и његова дјела се изводе широм планете - рекао је Савић.

Објаснио је да се прва пјесма оправдано нашла на челу концерта. Представљањем Шесте руковети одали су почаст Мокрањцу, али и Хајдуку Вељку, јер су обојица родом из Неготинске Крајине и два су највећа имена из овог краја. У концертној дворани послије тога су се могли чути дијелови Мокрањчеве "Литургије светог Јована Златоустог", које је једно од најуспјешнијих литургијских дјела у историји свјетске хорске музике.

- Четврта руковет, у којој је као солиста наступио баритон Лазар Радоја, јако је специфична. Њу чини једна пјесма, за разлику од осталих руковети, које су састављене од сплета пјесама из одређених крајева у којима је српски народ вијековима живио - истакао је Савић.

Подсјетио је и на стваралачки рад Стевана Стојановића Мокрањца, који је записивањем и уобличавањем пјесма из различитих српских крајева успио постићи идеалну комбинацију, коју је поетски назвао Руковети.

- Извели смо и Седму руковет. Она обухвата напјеве из Старе Србије и овим извођењем смо показали контраст лаганих и брзих пјесама - казао је Савић.

На самом крају концерта хор је извео интегрално надахнуто "Опијело" у фис молу Стевана Стојановића Мокрањца, које се сматра евергрином хорске музике.

Традиција

Концерт "Традиција на (с)цени" биће одржан вечерас у 20 часова у Дјечијем позоришту Републике Српске у Бањалуци. Наступ ће бити у форми мултимедијалне презентације, гдје ће поред студената Катедре за етномузикологију бањалучке Академије умјетности учествовати пјевачи, свирачи на традиционалним инструментима и културно-умјетничка друштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана