Хорска Олимпијада нови изазов

Мирна Пијетловић
Хорска Олимпијада нови изазов

Бањалука - Након вишемјесечних активних припрема Женски камерни хор "Бањалучанке" путује на највеће и најреспектабилније свјетско хорско такмичење, Свјетску хорску олимпијаду у Риги.

Олимпијада ће у организацији Свјетске хорске асоцијације "Интеркултур" бити одржана од 9. до 19. јула 2014. године у главном граду Летоније и званичној европској престоници културе за ову годину.

Олимпијада ће окупити око 500 хорова из 80 земаља, а "Бањалучанке" су једини камерни хор из Републике Српске и БиХ који је захваљујући резултатима у претходној години испунио олимпијску норму и остварио право директног учешћа на овом престижном такмичењу.

Под умјетничким руководством композитора и диригента Младена Матовића хор ће наступити у највишем рангу такмичења - "ТхеЦхампионсхипЦомпетитион" у оквиру категорије традиционалне музике, а све хорове оцјењиваће седмочлани стручни жири састављен од угледних свјетских композитора, диригената и експерата за хорску музику.

- Имајући у виду број земаља учесница, изузетна је част и привилегија бити представник свога града и Републике на једном оваквом такмичењу. Даћемо све од себе да оправдамо досадашње резултате и висок рејтинг нашег хора. На претходној хорској Олимпијади, која је одржана у САД, хор је остварио историјски резултат освојивши олимпијско сребро - рекао је композитор и диригент ансамбла Младен Матовић.

Он је истакао да је посебно захвалан ЦКУД "Веселин Маслеша" који ће им уступити аутентичне народне ношње из наших крајева, а које ће им помоћи да сценски и визуелно комплетирају свој наступ у категорији традиционалне музике.

Хуманост

У сврху анимирања међународног фактора у подршци поплављеним подручјима, композитор и диригент ансамбла Младен Матовић компоновао је и на енглеском језику написао пјесму "Ангел Ин Џоур Хеарт", коју су ових дана студијски снимиле чланице хора. Пјесмом ће цјелокупну међународну јавност позвати да нам помогне у обнови земље. Пјесма и апел за помоћ биће изведени у оквиру програма Олимпијаде у Риги, а након тога ће наставити свој живот и бити извођена и емитована у свакој прилици у оквиру које може испунити своју основну намјену и функцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана