Хо­р Смјера за црквену музику и појање Музичке академије у Источном Сарајеву исконски чувари богослужбене поезије

Радмила Ђевић
Хо­р Смјера за црквену музику и појање Музичке академије у Источном Сарајеву исконски чувари богослужбене поезије

Фоча - Православна духовна музика, али и свјетовна инспирисана српском фолклорном традицијом окосница је репертоара Хора Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, који већ петнаест година бројним наступима и побједама на разним хорским сусретима широм Европе потврђује свој предани рад на очувању традиције и на најузвишенији начин баштини богослужбену поезију.

Квалитетно и умјетничко извођење, савршено музички усклађени мушки и женски школовани гласови гдје год се појаве остављају утисак праве музичке вриједности. Све то прате бројне награде и признања. Тако је било недавно и у Нишу, на 26. интернационалним хорским свечаностима, гдје је Хор Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву побрао три награде стручног жирија, од 13 колико је укупно додијељено. Као једини представник РС и БиХ наступом на љетној позорници нишке тврђаве треће фестивалске вечери хор из Источног Сарајева, којим руководи диригент Раде Радовић, измамио је дуготрајне громогласне аплаузе одушевљене бројне публике, али и стручне јавности у великом амфитеатру овог старог здања.

- Ми смо освојили три награде, од којих су двије најзначајније награде на фестивалу, дакле награду за најбоље извођење композиције Стевана Стојановића Мокрањца. Ради се о "Петој руковети", капиталном дјелу и најкомплекснијој његовој руковети - испричао је Радовић за "Глас Српске".

У Источно Сарајево вратили су се и са наградом за најбоље извођење композиције домаћег аутора, која носи назив по истакнутом нишком хорском стручњаку Миодрагу Вељковићу. А трећа награда отишла је у руке Лани Пржуљ као најбољем солисти на цијелом фестивалу.

- Морам истаћи да је заиста задовољство било учествовати на једном оваквом фестивалу, који постоји више деценија и на којем је учествовало 13 хорова из Мађарске, Турске, Хрватске, Словеније, Црне Горе, Македоније и Србије - истиче Радовић.

Он је додао да је учешће на нишким хорским свечаностима прво путовање овог хора ван БиХ у посљедњих шест година.

- Ми смо посљедњи пут ван БиХ отишли 2010. године исто на овај хорски фестивал у Нишу. Након овог наступа почели смо да добијамо позиве за наступе широм Србије. Нама је зато појављивање у Нишу јако важно, као и оцјене стручне јавности и публике. Многи су нам рекли да се појављивањем хора у Нишу подиже и сам квалитет фестивала, што нам је стварно значајно. Ми, нажалост, немамо новца да путујемо, Музичка академија помаже колико може, а морам истаћи да нам је новац за путовање у Ниш обезбиједила Митрополија дабробосанска - казао је Радовић.

Планови

Будући планови и активности хора, како каже Радовић, зависиће искључиво од подршке и финансијских средстава.

- Настављамо са нашим активностима у складу са наставним планом и програмом на Музичкој академији. У сарадњи са сарајевским хором "Понтанима" одржаћемо неколико концерата у Сарајеву, Мостару и Бањалуци, поводом њиховог обиљежавања 20-годишњице. Јако бисмо жељели да наступамо и шире, али нисам велики оптимиста да ћемо то успјети, управо из финансијских разлога - рекао је Радовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана